{ "title": "Mide Yanması", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-yanmasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 01:51:06", "author": "Deniz İmge", "article": [ { "article": "
Mide yanması genellikle 20-50 yaş arası insanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Yanma yemek öncesinde, yemekte veya yemekten 2-3 saat sonrasında hissedilir. Gıdalar midede bağırsaklara gönderilmek için hazırlanırken oluşan dengesizlikler, midede aşırı asit salgılanmasına ve yanmaya sebep olmaktadır. Mide asidi yemek borusuna kaçarak, gırtlağa kadar giden yanmalar oluşmaktadır. Toplumdaki insanların %30-40 oranında şikâyetçi olduğu rahatsızlıklar arasında yer alır. Yanmanın derecesi alınan gıdaların türü ve midenin doluluk oranıyla ilgilidir. Tüketilen baharatlı gıdalar, sarımsak, soğan, domates, çikolata gibi yiyecekler yanmanın sebepleri arasında yer alır. Tedavi edilmediğinde yemek borusunda yara, darlık oluşumu veya dokunun kanserleşmesi gibi ciddi durumlar meydana gelebilir. Yanma mide çeperinin tahrişi sonucunda meydana gelebilir. Bu durum aspirin, romatizma ilaçlarını fazla miktarda kullanan kişilerde sıkça görülmektedir. Ayrıca ülserli hastalarda, midedeki kanser oluşumlarında, poliplerde, safra reflülerinde de yanmalar oluşabilir. Sebepleri bulunan yanma sorunları kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Mide yanmasının tedavisi nasıl yapılır?

Yanmanın tedavisi ilaçla yapılmaktadır. Mide asidini düzenleyen ilaçların yanmayı azalttığını söyleyebiliriz. Kullanılacak antiasit ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Bu ilaçların yatmadan önce alınması yemek borusunda ve boğazda tahrişlere sebep olabilir. Bu yüzden dikkatli kullanılması önerilir. Endoskopik tedavi yolları da bazı hastalarda etkili olabiliyor. Ameliyat ile yemek borusunun alt tarafındaki kaslar daraltılarak, midenin yemek borusu etrafına sarılmasıyla yanma engellenmeye çalışılıyor. Evde yanma oluştuğunda süt ya da su içerek mide asidini bastırabilirsiniz.

Mide yanması yaşanmaması için yapılması gerekenler nedir?
" } ] }