{ "title": "Mide Zehirlenmesi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/mide-zehirlenmesi.gif", "date": "20.01.2024 13:49:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Mide zehirlenmesi, bu tabir yemek sonrasında ortaya çıkan karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi etkiler görüldüğünde kullanılabilir. Bu durum mide zehirlenmesinden ziyade besin zehirlemesidir. Belirtilerin geçmemesi halinde en kısa sürede doktora gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Besin zehirlenmesi gıdalarla oluşan mide ve bağırsakları etkileyen bir durumdur. Bakteri ve toksinlerle temas etmiş olan besinler tüketildiğinde, midede zehirlenme etkisi göstererek kişilerin rahatsızlığına neden olur. Bu besinlerde görünürde bir değişiklik olmasa da mide zehirleme etkisi meydana gelebilir.

Mide zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Bu belirtiler mikroorganizmanın türüne ve rahatsızlığın şiddetine göre değişebilir. Besin zehirlenmesindeki kuluçka süresi farklı olabilir. Bazılarında 30-60 dakika içinde belirtiler ortaya çıkarken, bazılarında 6-12 saat geçmesi gerekebilir. Hatta bir hafta sonra da etkisini gösterebilir. Genellikle kişiyi 1-3 gün kadar ya da 1 hafta kadar etkisi altına alabilir. En fazla görülen belirtiler içinde, enfeksiyondan kaynaklanan bulantı ve kusma, ishal ve karın ağrısı görülür. Zehirlenmenin nedenine göre ateş, kanlı dışkılama, üşüme, kas ağrısı, susuz kalma, bitkinlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Nadiren sinir sistemini etkileyecek kadar zararlı etkiler ortaya çıkabilir.

Mide zehirlenmesi neden olur?

Besinlerin hazırlanmasında ve sunumunda hijyene uyulmaması, sonradan saklama koşullarının uygun olmaması halinde besinlerle bulaşan toksin ve mikroplar mide zehirlenmesine neden olabilir. İyi pişirilmeyen ya da pişirme sırasında besinlere temas etmekle ya da ellerin yıkanmadığı durumlarda besin zehirlenmesi yani mide zehirlenmesi geçirilebilir. En yaygın olarak pastörize edilmeyen süt, çiğ kümes hayvanları, kırmızı et, suyun içindeki bakteriler bu tür zehirlenmeye neden olabilir. Nadiren kimyasallarda zehirlenme etkisi gösterebilir.

Mide zehirlenmesini kolaylaştıran etkenler

Bu şekilde besinlerden kaynaklanan zehirlenmeye bakteriler neden olur. Oda ısısında çoğalan ve yaşamlarına devam eden bakterilerin yok edilmesi için, besinlerin yüksek ısıda pişirilmelidir. Bunun yanında homojen şekilde pişirme yöntemi kullanılmalıdır. Bakteriler yüksek ısıda yaşayamaz, düşük ısıda da çoğalamazlar. Bu yüzden besinlerin + 4 derecenin altında saklanması, hatta derin dondurucuya atılması gerekir. Bu bakteri üremesini engelleyecektir. Bakteri üremesine asitli ortamlar, gıdalar ve düşük nem oranı engel olur. Kahve, çay, pastörize edilen süt, iyi pişmiş besinler güvenilerek tüketilecek gıdalar arasındadır. Bunlara dikkat edilirse mide zehirlenmesinden uzak kalınabilir. Bunun dışında mide asidini azaltmak için kullanılan ilaçların bilinçsiz kullanılması, gereksiz yere kullanılması mide zehirlenmesi nedenleri arasındadır. Buna da dikkat edilmesi gerekir.

Mide zehirlenmesi tanısı nasıl konulur?

Tanı için kişide bulantı ve kusma, ishal, karın ağrısı, kramp gibi sindirim sistemi sorunlarına ait olan belirtilerin olması gerekir. Bu sorunların alınan tedbirlere rağmen geçmemesi halinde, hemen doktora gidilmelidir. Özellikle besin zehirlenmesinden şüphe edilen yaşlılarda, bebeklerde daha erken müdahale edilmesi gerekir. Yapılan fiziki muayene sonrasında, belirtiler değerlendirilerek mide zehirlenmesinin tanısı konulabilir. Bakterinin laboratuvarda belirlenmesiyle birlikte tedaviye geçilir.

Mide zehirlenmesi tedavisi nasıl yapılır?

Kendiliğinden geçmeyen zehirlenme durumunda, tedavide kaybedilmiş olan sıvının yerine konması, minerallerin yerine konması ve bakterilerin yok edilmesi gerekir. Hastaya ağızdan veya damardan sıvı verilir. Bakteri tespit edilince bunun için antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavide ishalin kesilmesine gerek olmaz. Çünkü bakterilerin dışkıyla atılması hedeflenir. Mide zehirlenmesinden korunmak için, beslenmede hijyene ve besinlere dikkat edilmelidir.
" } ] }