{ "title": "Midede Gaz", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/midede-gaz.jpg", "date": "21.01.2024 07:15:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Midede gaz, midede oluşan gaz çok ciddi sağlık risklerine yol açan bir durum değildir. Fakat kalabalık ve kapalı ortamlarda kişiye oldukça zor anlar yaşatabilir. Mide gazı ishal ve kabızlık ile ilişkili bir durumdur. Gaz bağırsaklarda birikerek aşırı meydana geldiğinde ağrıya yol açabilir. Gün içinde 10 defa gaz çıkarmak normal kabul edilmektedir. Mide gazı ve gaza bağlı yaşanan ağrılar evde basit önlemler ile kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Ancak ilerleyen vakalarda tıbbi yardıma ihtiyaç duyulabilir.

Midede gaz belirtileri nelerdir?

Diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi mide gazı da kendini bazı belirtiler ile belli edebilir. Bu belirtiler kısaca şu şekilde açıklanabilir;
Gaz ağrıları olarak adlandırılan ağrılar bazen yanıltıcı olabilir. Bu ağrılar;
Safra kesesinde taş, kalp hastalıkları ve apandisit gibi sağlık sorunları ile karıştırılabilir. Gün içinde 20'den daha fazla gaz çıkarmak bir sorun olarak kabul edilir. Bu durum kişinin genel sağlık durumu ile yakından alakalıdır. Aşağıda sıralanan durumlarda mutlaka bir doktora danışılmalıdır;
Midede gaza neden olan faktörler

Mide gazı ince bağırsak ve kolonda sindirilmesi gereken karbonhidrat ve yüksek lifli besinler nedeniyle meydana gelir. Normal bir durum olarak kabul edilse de yukarıda belirtilmiş durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Lifli besinler kolesterol, kan şekeri gibi daha pek çok alan için faydalı besinlerdir. Sağlık açısından da inanılmaz faydalı olsalar da bazı bünyelerde gaza neden olabilirler. Gaz ve gaz sancısına yol açan lifli gıdalar, kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller olarak sıralanabilir.

Tüm bu besinlerin haricinde cola, soda gibi asitli içeceklerde midede gaza yol açabilir. Çerez, kuruyemişler, hazımsızlık, çok hızlı yemek yeme alışkanlığı gibi faktörler de midede gaz için nedenler arasında yer alır.

Midede gaza neden olan diğer faktörler
Midede gaz nasıl tedavi edilir?

Midede oluşan gaz kısa süreli ve ara ara ortaya çıkıyorsa herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Bu bir hastalık durumu değildir. Fakat mide gazı beraberinde yukarıda belirtilen sıkıntılara yol açıyorsa farklı ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda doktora başvurularak gerekli tedavinin uygulanması gerekir. Doktor kişiye uygun bir beslenme listesi ile durumu kolaylıkla kontrol altına alabilir.

Mide gazına iyi gelen besinler

Zencefil, midede meydana gelen gaz, bulantı gibi birçok alanda etkili baharatlardan biridir. Gaz giderici etkisinden de yararlanılabilir. Zencefil çay şeklinde hazırlanarak gaz problemine karşı günde 2 fincan kadar içilebilir.

Nane, gaz ve mide problemlerine karşı iyi gelen bir başka besin maddesidir. Gaz ile gazın neden olduğu şikâyetleri de gidermek için kullanılabilir. Yine çay şeklinde hazırlanarak mide gazına karşı içilebilir.

Kakule, kakule sindirim şikâyetlerine karşı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle yeşil çay eklenerek hazırlandığında daha etkili sonuçlar alınabilir.

Papatya, birçok sağlık sorununa karşı uzmanların önermiş olduğu papatya gaz, şişkinlik ve mide ağrısı gibi şikâyetlere karşı kullanılabilir. Sakinleştirici etkisi vardır. Sindirim sistemini rahatlatarak yaşanan problemleri minimuma indirebilir. Yine çay şeklinde hazırlanarak tüketilebilir.
" } ] }