{ "title": "Midenin Görevi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/midenin-gorevleri.jpg", "date": "21.01.2024 12:36:18", "author": "Sahba", "article": [ { "article": "Midenin Görevi, Mide kaslardan oluşan, genişleyebilen bir sindirim sistemi organıdır. Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunur. Omurgalılar, derisi dikenliler, haşaratlar ve yumuşakçalarda bulunmaktadır. Sindirimin ikinci fazında (Çiğnemeyi takiben) görev yapmaktadır. Yiyeceklerin geçici olarak büyük bölümünün depolandığı organdır. Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutarak, maksimum 4 litre sıvı tutma özelliğine sahiptir.

Midede 4 ana bölüm bulunmaktadır
Mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı bir yerdir. Mide içini örten ve Mukoza denilen örtü dokudan sindirim sıvıları salgılar. Midenin içinde yiyecek varsa, her 20 saniyede bir dalgalar meydana getirerek sıvı ile katıyı birbirine karıştırır. (Kimus). Sonucunda krem kıvamına gelerek yarı sıvı bir materyal meydana getirir. Meydana gelen karışım ince bağırsaklar yoluyla emilecek dereceye gelince, az ölçülerde pilor kanalını geçit yaparak 12 parmak bağırsağına (Duodenum) geçmektedir. Sıvıların mideden ayrılmasıyla katılardan daha çabuktur ve mideyi boşaltması yakinen 20 dakikayı almaktadır. Katı-sıvı karışımı materyalin mideden ayrılışı ile 1.5 saati bulur. Mide salgı yapan bir organdır. İç duvarlarında bulunan hücre ve bezler birçok önemli salgılar üretmektedir;

Midenin görevi nedir?

Sindirim enzimleri, hormonlar, hidroklorik asit, intrensek faktör (B12 vitaminin ince bağırsak son kısmından emilmesi için bu faktörün varlığı olması şarttır). Mide kendi ürettiği asitten kendini korumak için yapışkan, alkalen-bazik bir mukus da üretmektedir. E12 vitamini emilmesini sağlamaktadır. Midenin normal seviyede çalışıyor olması gerekmektedir. Midenin en önemli görevi, gıdaları ayrıştırmak ve sindirimi kolay yapmayı sağlamaktır. Mide içinde gıdaların tutulması için, 2 kapakçık çalışır. Bu iki kapak kapandığında, mide içinde olan gıdalar asit ve enzimler yardımıyla karışır. Midenin içinde oluşan asit, sindirim için parçalama yaparken salgı bezleri çalışarak mideyi bu asitten korumak amaçlı mideyi kaplayan sümüksü bir tabaka oluşturmaktadır.

Mide çok fazla asit üretirse, duvarlarından bir kısmında delikler oluşabilir. Mide duvarında oluşan deliklerden korunmak için mide kendini korumaya alır. Mide farklı noktalarda kasılan üç kastan oluşabildiğinden yiyecekler parçalanır ve sindirim sularımı ile karışım sağlar. Mide hem mekanik hem de kimyasal olarak çalışmaya başlar. Mekanik çalışması durumunda yaptığı kasılma hareketleri ve sıkıştırmasıdır. Kimyasal çalışma salgılanan asitleriyle ilgilidir. Mide kapasitesi 0.5-1 litredir. Salgılanan mide suyu 1.5 litre yapısındadır.

Yemek borusu, mide girişi, mide gövdesi ve giriş kısmı olarak dört bölümden oluşarak, farklı katmanlardan oluşmuş bir duvardır. Asit, enzim ve mukoza örtüsü içerdiği hücreler ile kas katmanları ve karın zarı oluşuyor. Gıdaların bağırsağa göndermesi için halka şeklini alarak kasların kasılmasından faydalanmaktadır. Midenin sol yanında dalak, sağ yanında karaciğer ve alt tarafında bağırsak oluşmaktadır.
" } ] }