{ "title": "Oruçta Mide Hastalığı", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/oructa-mide-hastaligi(1).jpg", "date": "21.01.2024 17:22:49", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Oruçta Mide Hastalığı, Aç kalmanın öğün atlamanın veya oruç tutmanın beyindeki mekanizmayı tetiklediği bilinmektedir. Ancak aç kalma migren krizine ve mide hastalığına neden olur. Oruç tutarken mide hastalığının en önemli nedeni sağlıklı beslenme kurallarına aykırı olarak yüksek hava sıcaklığı ve ter yolu ile kaybedilen yüksek sıvı miktarına rağmen 17 saat hiç su tüketilmemesidir. Oruç tutmanın vücut için yararlı etkilerini herkes iyi bilmektedir, fakat mide ve bağırsaklar açısından bu sürecin bazı zorluklar yaşattığı da bilinmektedir. Ramazan ayında boş kalan mideye iftar ve sahur vakitlerinde yüklenmenin ciddi mide ve sindirim sistemi rahatsızlığına yol açabileceğini unutmamak gerekir. İftar ve sahur vakitlerinde ağır ve yağlı yiyecekler tüketilmesinden kaçınmalıdır. Uzun açlık süresince midede bazı salgılarda azalma olmaktadır. Bu durum mide ve bağırsakları dış etkenlere karşı daha duyarlı hale getirir ve hafif bir gastrit iyileşme yolunda olan bir ülser ya da benzer hastalıklar bu şartlar altında belirginleşir. Bu yüzden mide şikâyetleri olanların ya da geçirilmiş ülser, mide kanaması gibi geçmişi olanların oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka hekim kontrolü ve önerisini dikkate almak gerekmektedir. Mide reflüsünün oruç tutarken yarattığı sıkıntılar sürekli meydana gelmektedir. Oruçta mide ağrılarını dindirmek için azar azar ve ağır yiyecekler yenilmemelidir. Ayrıca sıvı tüketimini dikkatlice kullanmalı ve mide sıvı ile doldurulmamalıdır. Ayrıca oruçta mide hastalığı giderilmesi için yemekten hemen sonra yatılmamalıdır. Spor, yürüyüş gibi sindirimi hızlandıracak şeyler yapılmalıdır ki mide sıkışmaları meydana gelmesin ve kişi hastalığa yakalanmasın. Bir de oruç tutulduğunda akşam midenin çok doldurulması da iyi olmamaktadır çünkü mide dolduğu zaman kan dolaşımı yavaşlar, sindirim azalır rahatsızlık meydana çıkar. Ayrıca oruçta mide hastalığı olarak yanma, yara, reflü, şişlik, gastrit, gaz bütün sebeplerle gelmektedir.

Oruçta midede belirsiz gastrit, iyileşmekte olan ülser ya da reflü yakınmalarında artma görülmektedir. Var olan hastalık mutlaka oruç öncesinde ilaçlar ile kontrol altına alınmalıdır. Mide ve bağırsak kanseri olanlar aktif ülseri ve yeni geçirilmiş olan mide kanamaları, bağırsak rahatsızlığı olanlar kesinlikle oruç tutmamalıdır. Reflü mide içerisinde mideden yemek borusuna doğru kaçmasıdır. İftarda genelde bir bardak su içilerek ardından bir kâse çorba içerek yemeğe biraz ara verilmelidir dinlenip yemeğe devam etmek hem mideyi rahatlatır hem kilo alışı önler hem de hastalıkların artmasını önler. Kesinlikle oruç tutan kişi iftarda fazla şekilde asitli içecekler tüketmemelidir. Çünkü asitli içecekler midedeki yaraların ve ağrıların artmasına neden olmaktadır. Ayrıca yemekler iyice çiğnenmeli ve hızlı yemek yemekten kaçınılmalıdır. Oruçta sigara içimine, demli çay, kahve, gazlı içecekler, alkol, acılı ve baharatlı yemeklerden mutlaka kaçınılmalıdır. Hava sıcaklığının artışı kişinin rahatsızlanmasına sebep olacaktır bu yüzden iftar sonrası ara ara su tüketimine ve sıvı tüketimi iyice ve doğru şekilde yapılmalıdır.

Ramazan ayında uzun süren açlık sonunda mide asidi artmaktadır. Oruç dönemi de az su tüketimi nedeni ile az hareket yapıldığından ve lifli yiyeceklerle beslenildiği durumunda kabızlık sorunu meydana gelmektedir. Yemekle uyku arasında 2-3 saat bırakılması ihmal edilmelidir. Bir de mide rahatsızlığı çeken kişiler safra kesesinden dolayı olmaktadır. Safra kesesi sancısı çeken kişilerin yediği yiyeceklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin mercimek, yumurta gibi yiyecekleri çok az tüketmeleri gerekmektedir ve hatta tüketilmese bile ağrılardan kurtulması oldukça kolaydır. Oruçta mide hastalığı olarak genelde hemen hemen her yaşta rastlanabilecek bir şey olup dikkatli bir şekilde davranılması gereken bir şey olup midenin hazmetmediği yiyeceklerden kaçınılması gereken aylardan biridir. Oruç tutan kişi normal güne nazaran sıvı tüketimi ve sindirimi kolaylaştıracak yiyeceklerin tüketiminin azalmasından dolayı ağrılar kolay şekilde meydana gelmektedir.
" } ] }