{ "title": "Pangastrit", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/pangastrit.jpg", "date": "19.01.2024 04:49:48", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pangastrit; Bir mide hastalığı olup, midenin yüzeyinde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Özellikle yetişkinlerde ileri yaşlarda görülen bir mide rahatsızlığıdır. Bu hastalık kişilerde ne şekilde olursa olsun Pangastrit adını alır. Midede yaşanan bu iltihaplanma iki şekilde insanlarda görülür bunlardan birisi akut diğeri ise kronik Pangastrittir. Herhangi bir sebebe bağlı olmasa da gastritin semptomlarının hepsi birbirine eşdeğerdir. Aslında karın ağrıları olarak nitelendirilen üst karın ve alt karın ağrılarının hepsi gastrit olarak nitelendirilir. Fakat burada önemli olan gastritin belirtileri ile benzerlik gösteren birçok hastalığın olduğudur. O yüzdende yaşadığınız sıkıntıların gastritten kaynaklı olup olmadığının kesinlikle hekimler tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Gastrite benzeyen hastalıkların başında bir diğer mide hastalığı olan reflü gelir. Çoğunlukla gastrit rahatsızlığı olduğu düşünen kişilerin yüzde doksan beşinde aslında reflü hastalığı bulunmaktadır. O sebepten ötürü Pangastrit hastalığının tanısı konulurken gerekli tanı testlerinin yapılması ve bilinen tüm kurallara uyulması çok önemlidir. Pangastrit midedeki ülser rahatsızlıklarına göre mideye daha az bir tahribat yapar. Ancak bazı durumlarda hastalarda daha derinlere indiği ve ülser oluşturacak derecede aşınmalara neden olduğu da bilinmektedir.

Pangastrit, genellikle bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşan bir mide hastalığıdır. Hasta yoğun bir antibiyotik tedavisi ile hastalıktan başarılı bir şekilde kurtulabilir.

Pangastrit neden olur?
Pangastrit çeşitleri ve belirtileri nelerdir?

Kronik Pangastrit: bu Pangastrit çeşidinde hasta yeteri kadar beslenerek mide mukoza duvarının iyileşmesini sağlayamaz ve zararlı etkenlere karşı mideyi korumayı başaramaz. Buna ilaveten oluşan olumsuzluklar yüzünden epiteldeki hücrelerin ince bağırsak hücrelerine dönüşmesine neden olur. Hastalık belirli olmaz ve belirtileri kısa süreli olarak kendisini gösterir. Teşhisinin yapılması zordur.

Kronik Pangastrit belirtileri nelerdir?
Akut Pangastrit: bu Pangastrit ise genellikle mide mukozasının kısa vadede etkili zararlarına karşı oluşan bir tahribattır. Bu durum mukozada yüzeysel epitele zarar verebilir veya mukozanın kanama yapmasına neden olabilir. Ayrıca midede aşırı basınç ve yanmalar ile tahrişlenme vardır. Bir de alkol kullanımı eklenir ise bu tahriş dahada ilerler.

Akut Pangastrit belirtileri nelerdir?
Pangastrit tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Genellikle Pangastrit tanısı genç yaşlarda iken hastayı dinleme ve elle muayene ile anlaşılabilir. Fakat ilerleyen yaşlarda bu hastalığın tanısı daha çok endoskopi ile anlaşılmaktadır. Hastalığın tedavisi ise öncelikli olarak diyet ve perhize dayalıdır. Mide ve bağırsakta meydana gelen bu hastalık tüketilen besinler ile iyice azdığından hastanın ilk olarak beslenme şeklini değiştirmesi gerekir. Ayrıca mideye yerleşen bakterilerinde yok edilebilmesi için hekiminiz tarafından verilen antibiyotik iltihap kurutucularında belirtildiği ve tarif edildiği şekilde kullanılması çok önemlidir.
" } ] }