{ "title": "Pepsin", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/pepsin.jpg", "date": "20.01.2024 09:05:33", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pepsin, Midede bulunan bir enzimdir. Mide özsuyunun içerisinde yumurta etkili proteinli yiyeceklere tesir eden kuvvetli enzimlerden bir tanesidir. İlk olarak 1836 yılında Theodor Schwann tarafından keşfedilmiştir. Pepsin enzimi yapı olarak karmaşık ve büyük bir moleküldür. Bu enzim mide duvarında bulunan şef hücreleri ince salgılanan pepsinojen ile mide özsuyu içerisinde bulunan hidroklorik asidin tepkimesi sonucunda oluşur. Pepsin enzimi öncelikli olarak mide duvarındaki şey hücrelerinin pepsinojen biçiminde algılanmasıdır. Pepsinojen hücreleri, Pepsinin öncülü olup sindirim için kayda değer bir etkisi yoktur. Bunun pepsinojen hücresi midedeki hidroklorik asit ile tepkime verir ve pepsine dönüşür. Bu mekanizmanın amacı pepsin enziminin salgılandığı hücre veya kanala karşı olumsuz etkisini azaltmak içindir. Pepsinin etki gücü midenin asitlik düzeyi ile alakalıdır.