{ "title": "Pepsin", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/pepsin.jpg", "date": "20.01.2024 09:05:33", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pepsin, Midede bulunan bir enzimdir. Mide özsuyunun içerisinde yumurta etkili proteinli yiyeceklere tesir eden kuvvetli enzimlerden bir tanesidir. İlk olarak 1836 yılında Theodor Schwann tarafından keşfedilmiştir. Pepsin enzimi yapı olarak karmaşık ve büyük bir moleküldür. Bu enzim mide duvarında bulunan şef hücreleri ince salgılanan pepsinojen ile mide özsuyu içerisinde bulunan hidroklorik asidin tepkimesi sonucunda oluşur. Pepsin enzimi öncelikli olarak mide duvarındaki şey hücrelerinin pepsinojen biçiminde algılanmasıdır. Pepsinojen hücreleri, Pepsinin öncülü olup sindirim için kayda değer bir etkisi yoktur. Bunun pepsinojen hücresi midedeki hidroklorik asit ile tepkime verir ve pepsine dönüşür. Bu mekanizmanın amacı pepsin enziminin salgılandığı hücre veya kanala karşı olumsuz etkisini azaltmak içindir. Pepsinin etki gücü midenin asitlik düzeyi ile alakalıdır.

Pepsin enzimi ticari olarak küçükbaş hayvanların midelerinden elde edilmektedir. Özellikle peynir üretiminde sütün kesilmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Ham pepsin deri Sanayi'nde derilerin üzerindeki tüyleri yok etme de kullanılır. Ayrıca yine pepsin enzimi kullanılarak sinema, Iskarta ve fotoğraf filmlerinin üzerindeki jelatin tabakası ayrılır. Böylelikle alttaki Gümüş'ün alınması kabil olur. Pepsinden imal edilen pepton da laboratuvarlarda bakteri ve diğer mikroorganizmaların üretimi için kullanılır.

Pepsin enzimi protein yapısında olan bir fermentdir. Pepsinin direkt olarak sindirim sistemine bir faydası yoktur. Fakat sindirim sistemindeki mide özsuyunun asidi ile değişerek tesir etme seviyesine ulaşır. Pepsin enziminin etki ettiği proteinler ise ortalama olarak yirmi farklı amino asidin birlikte bağlanmaları ile meydana gelir. Pepsin ise bu bağlardan belli birkaç tane amino asitleri ayırabilir.

Pepsin enziminin gücü en iyi ifade ile anlatılmak istenir ise; 28,5 gram pepsin bir saat içerisinde beş yüz bin litre süt ve kendinden binlerce defa daha ağır proteinleri sindirme gücüne sahiptir. Bu yüzden de ticari amaçla daha çok kullanılmaktadır.
" } ] }