{ "title": "Sürekli Geğirme", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/surekli-gegirme.jpg", "date": "21.01.2024 07:12:19", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Sürekli Geğirme, midede ve bağırsakta biriken havanın karın kaslarının kasılması ile zor bir şekilde ağızdan çıkarılması olayına verilen addır. Hemen hemen herkesin başına gelecek olan bu durum vücudun isteği sonucu zorunlu bir durum olarak meydan gelmektedir. Yenilen yemek ile bir miktar hava yutulur ve bu havanın dışarı atılması için vücut için gerekli bir durumdur. Ancak geğirme olayı meydana geldiği zaman ağız içinden çıkan hava zorlanarak çıktığı için bir ses meydana gelir. Bu ses dışarıdan hoş karşılanmadığı için geğirme olayı hoş karşılanmayan bir durumdur. Geğirme olayının meydana gelmesi herhangi bir yol ile yutulan hava alt yemek borusunun kapağını geçemeyip o boruda birikmeye başlamasıyla birlikte dışarıya bu havanın birden atılmasıyla olur. Bu durum hemen hemen herkesin başına gelir ancak bazen de sürekli geğirme olarak görünebilir. Normal bir kişi yemek yedikten sonra bir veya iki defa geğirirken sürekli geğirme rahatsızlığı olan kişide bu durum daha uzun süreli olarak devam edebilir. Bu durumda kişinin zor anlar yaşamasına neden olabilir. Çünkü geğirme olayının sürekli olması kişinin devamlı bir şekilde ağzında geğirmeyle birlikte ses gelmesine neden olur. Bazı kişiler geğirme olayı gerçekleşirken bu olayı sessiz bir şekilde yapabilir ancak sürekli geğirme rahatsızlığı olan kişi bu durumun önüne geçmekte zorluk yaşar. Sürekli geğirme olayının önüne geçilmesi için öncelikle bu durumun neden dolayı ortaya çıktığı öğrenilerek ona göre tedavi yöntemi yapılmalıdır. Çünkü sürekli geğirme rahatsızlığı bazen basit bir durumdan dolayı ortaya çıkmışken bazen de ciddi bir durumun başlangıcı ya da belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

İşte sürekli geğirme sebepleri nelerdir?
Görüldüğü üzere sürekli geğirme olayının meydana gelmesi tetikleyen birçok durum vardır. Geğirme olayının meydana gelmesinde en fazla sebebiyet veren etken tüketilen besinlerden dolayı meydana gelmesidir. Bu yüzden kişi bu rahatsızlıktan kurtulmak için gazlı, aşırı baharatlı, aşırı acı, asit miktarı bol olan ve benzeri birçok besinden uzak durmaya özen göstermelidir. Ayrıca bu durumun yanı sıra tüketilmesi zor olan besinlerin tüketilmemesine de özen gösterilmelidir. Diğer bir etken olan sinir ve heyecan gibi durumların önüne geçilmesine dikkat edilmelidir. Başka bir yöntem ise yenilen besinlerden sonra mideyi rahatlatan içecek ve yiyecekler tüketmeye dikkat edilmelidir ve yemeklerden sonra yürüyüş yapılmalıdır. Eğer sürekli geğirme olayının meydana gelmesine neden olan sebep bir hastalığın yan etkisinden dolayı ortaya çıkmış ise kişi vakit kaybetmeden doktor müdahalesi altında bu durumu öğrenmelidir. Doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemi uygulanmalı ve kişi kendi sağlığına dikkat ederek bu rahatsızlıktan kurtulabilir.
" } ] }