{ "title": "Tüp Mide", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/tup-mide.jpg", "date": "20.01.2024 04:37:18", "author": "Barkan", "article": [ { "article": "Tüp mide son yıllarda zayıflama adına artan cerrahi müdahalelerin başında gelmektedir. Daha önceleri başka ameliyatlar için ön koşul olarak kullanılan tüp mide ameliyatı, bugün artık tek başına obezite ile mücadele için kullanılmaktadır. Tüp mide operasyonu ile hastanın midesinin üçte birlik kısmı dikey olarak kesilerek çıkartılmaktadır. Bu operasyona tüp mide denmesinin nedeni ise operasyon sonrası midenin tüp gibi olan görünümünden kaynaklanmaktadır. Tüp mide ile kişinin alacağı gıda miktarı düşer ve bu sayede kişi daha çabuk kilo verebilir.

Tüp Mide Operasyonu Nasıl Yapılır?

Tüp mide operasyonu kapalı yöntemle yapılan bir operasyondur. Bu cerrahi müdahale sırasında sadece karın üzerine dört adet kesi açılır ve bu kesilerden girilerek mide küçültülür. Tüp mide operasyonun hastaya en büyük faydası çabuk bir toparlanma süresinin olmasıdır. Aza yara ve kesik olması nedeniyle hasta kısa sürede iyileşebilmektedir. Tüp mide operasyonun en büyük özelliği ise geri dönüşünün olmamasıdır. Bu anlamda hasta tüp mide için karar verirken iyi düşünmesi gerekmektedir.

Tüp Mide Operasyonu Sonrası

Tüp mide operasyonu uzun süreli fayda gösterebilecek bir müdahaledir. Hasta bu müdahale sonrasında yaklaşık 1 buçuk yıl içerisinde sahip olduğu kilonun %60'ını verebilmektedir. Ancak bu durum biraz da hastanın beslenme şekline bağlıdır. Düzenli bir şekilde beslenildiği sürece bu fayda sağlanabilmektedir. Eğer beslenme alışkanlığı düzenli hale getirilmezse tüp mide faydasını yitirerek kişi tekrar eski şekilde kilo almaya başlayabilmektedir.

Tüp mide operasyonu sonrası hasta 3 hafta sonra tamamen normal yaşamın dönebilmektedir. İlk 10 gün içerisinde masa başı iş yapanlar da iş hayatına devam edebilmektedir. Her ne kadar 3 hafta sonunda iyileşme olsa da en az 1 - 1 buçuk ay karın duvarını zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekmektedir.

Tüp mide operasyonu sonrası en önemli olaylardan birisi beslenmedir. Hasta tüp mide operasyonu sonrası ilk bir hafta sıvı diyeti yapmalıdır. Sıvı diyetle birlikte yumuşak gıdalar da hafif şekilde tüketilebilmektedir. Ameliyat sonrası gazlı içeceklerden kesinlikle kaçınılmalı ve en az iki ay boyunca hiç içilmemelidir. Bunun yanı sıra yine aşırı gaz yapacak yiyeceklerden de uzak durmak gerekmektedir.

Tüp Mide Kimlere Uygulanabilir - Kimlere Uygulanamaz?

Tüp mide operasyonu için Uluslararası Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Derneği bazı kriterler belirlemiştir. Bu kriterleri karşılayan herkes tüp mide müdahalesi yaptırabilmektedir. Öncelikli olarak kişinin vücut kitle endeksinin 40'ın üzerinde olması gerekmektedir. Bu oran 35'te olabilmektedir. Ancak bununla birlikte şeker hastalığı, hipertansiyon, eklem rahatsızlıkları, uyku apnesi gibi sorunların da olmaması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler tüp mide operasyonuna alınabilmektedir.

Tüp mide müdahalesi kilo vermek için uygulanacaksa kişilerde yaş da aranabilmektedir. 18 yaşın altındaki ve 60 yaşın üzerindeki kişilere tüp mide operasyonunun uygulanması sakıncalıdır. Bununla birlikte şeker, kalp, akciğer hastalarına, alkol bağımlılarına da ameliyat yapılmamaktadır.
" } ] }