{ "title": "Ülser Kolit", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/ulser-kolit.jpg", "date": "19.01.2024 10:48:18", "author": "ismet karaevli", "article": [ { "article": "Ülser Kolit, bir kalın bağırsak hastalığıdır. Kalın bağırsak ince bağırsak'tan sonraki bölümüdür. İnce bağırsak, ağız yoluyla alınan besinlerin emildiği ve sindirildiği boşaltım sistemi kısmıdır. İnce bağırsak'ta emilmeyen posalı gıda kalın bağırsakta depolanır, içindeki su burada emilir. Bu sayede katılaşan feçes, kalın bağırsağın hareketleri ile bağırsağın son bölümü olan rektuma geliri ve anüsten dışarıya atılır. Ülser kolit, kolonun iç yüzünü döşeyen tabakanın hastalığıdır. Mukozada kanayan yaralar ve iltihaplar hastalığı meydana getirir. Hastaların çoğunluğunda bağırsağın son bölümü, bazı hastalarda kalın bağırsağın daha büyük bir kısmı hasta olabilmektedir. Bazı hastalarda bütün bağırsak hasta olabilir. Hastalığın bir kısmında belirtiler kabızlık olabilse de genellikle ishal vardır. Dışkı kanlıdır, kanla birlikte bağırsak salgısı ve cerahat feçes içinde görülür. Ülser kolit bir enfeksiyon hastalığı değildir. Hasta, hastalığını çevresindeki insanlara bulaştırmaz. Kronik ve süreğen bir hastalıktır. Yıllarca devam edebilen bir hastalıktır ve tedavisi yıllarca sürebilir. Ancak zaman zaman tekrarlamalar gösterebilir. Ciddi bir rahatsızlık olmakla beraber sadece doktor kontrolü altında tedavi edilmelidir.

Hastalığın Neden Olur?

Ülser kolitin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Gıda içerisinde alınan çeşitli kimyasallar, virüsler hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak hastalığa neden olan hiçbir kimyasal veya virüs bulunmuş değildir. Etken ne olursa olsun, bu zararlı faktörlere karşı bağırsak mukozasında cevap olarak iltihap hücre artar, inflamasyon ve ülserler gelişir.

Ülser Kolit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ülser Kolit'in bilinen bir tedavisi olmadığı için hafif vakalarda sadece belritilere yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Tedavinin amaçları ağrıyı geçirmek, bağırsağın normal çalışmasını yardımcı olmak, ağrıları artıracak problemlerden uzak durmak ve yüksek proteinli ve kalorili besinlerle beslenmek olarak sıralanabilir. İshaliniz varsa bağırsağı yumuşatıcı özelliği olan çiğ sebze ve meyveler, konsantre meyve suları gibi besinlerden uzak durmalısınız. Birkaç saat kadar katı gıdalar yemeyerek bağırsağı dinlendirmek yardımcı olacaktır. Yemek yerine sadece saydam sıvılar içilmesi barsağımızı rahatlatacaktır. Fazla miktarda kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Eğer süt ürünleri şikâyetleri artırıyor ise bu ürünlerde alınmamalıdır. Eğer karın ağrıları ve kramplar varsa sıcak torba uygulaması yapılabilir. Bu yapılacak işlemler genelde faydalı olacaktır. Fakat hastalığın ciddi olmadığı ve kendi imkânlarımız ile düzeltebileceğimiz anlamına gelmez. Mutlaka bir saplık personelinden yardım almalı ve verdiği tedaviyi sonuna kadar uygulamalıyız.
" } ] }