{ "title": "Üre Nefes Testi", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/ure-nefes-testi.gif", "date": "19.01.2024 23:46:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Üre nefes testi, mide rahatsızlıkları olan gastrit ve peptik ülserin oluşmasına neden olan Helicobacter pylori bakterisinin tespit edilmesi için uygulanan bir testtir. Mideye ya da on iki parmak bağırsağının mukozasına yerleşen ve burada üreyen bakterinin teşhisi yaklaşık 40 dakika içinde yapılan üre nefes testi sonucunda yapılmaktadır. Yapılan test oldukça basit ve güvenilir şekilde uygulanır.

Helikobakter pylori insanların midesinde, on iki parmak bağırsağında mukozaya yerleşerek çoğalmaktadır. Bu bakterinin atıkları enfekte olduğu kişideki savunma sisteminin tepkimeleriyle gastrit, mide ve duedenum yani on iki parmak ülserine, mide lenfoması, mide kanseri gibi mide hastalıklarının oluşmasına neden olur. Bu bakteri mide ülserlerinin %70'inden, on iki parmak ülserlerinin %90 ından sorumludur. Helicobacter pylori bakterisinin teşhisinin doğru yapılması, ülser tedavisinin en önemli ve ilk aşamasıdır. Bu sayede sindirim sitemindeki daha ciddi sorunların oluşmasına engel olunur.

Üre nefes testi nasıl yapılır?

Testin süresi yaklaşık 40 dakika devam eder. Bunu yaptırmak için öncelikle bir sağlık merkezinden randevu alınması daha uygundur. Testin süresince hastanın su içmemesi, sigara içmemesi ve diğer besinleri tüketmemesi gerekir. Bu konuda bilgi sahibi olan laboratuvar personeli hastaya gerekli yönlendirmeleri yapar. Testin uygulanmasında;
Hasta test tamamlandıktan sonra normal yaşamına geri dönebilir. Doktor başka bir öneride bulunmazsa, diyetine ve ilaç tedavisine aynen devam eder. Test bazen yeniden tekrarlanabilir. Yeni test en erken bir gün sonra yenilenebilir.

Üre nefes testi sonucunda nasıl değerlendirme yapılır?

Yapılan üre nefes testi sonuçları, 2 gün sonra çıkar. Bazal yani başlangıçtaki değerle, 30. Dakikadaki değerlerin farkı belirlenir ve bu değerin referans değerinin altında olması halinde negatif yani Helicobacter pylori enfeksiyonun olmadığı, pozitif çıkarsa enfeksiyonun var olduğu şeklinde yorumlama yapılır. Test sonucuna göre enfeksiyonun varlığı belirlenirse, antibiyotik tedavisine başlanır. 6 hafta süreyle uygulanan ilaç tedavisi sonucunda, enfeksiyonun bittiğini belirlemek için üre nefes testi yeniden tekrarlanabilir.

Üre nefes testi öncesinde bilinmesi gerekenler

Bir tedaviye karşı alerjik bir durumu olanlar ya da fenilketonürik olan kişiler bunu doktoruna daha önce bildirmelidir. Testin uygulanmasından önce hastaların 6 saatlik açlık, 1 saat öncesinden su ve sigara içmeme gibi koşulları yerine getirmesi gerekir. Testten en iyi sonucun alınması için, hastaların son 2 haftada mide ilacı, antibiyotik gibi ilaçları kullanmaması, uygulanan tedavinin takibi için test yapılacaksa, bunun tedaviden sonraki en erken 6. Haftada yapılması gerekir.
" } ] }