{ "title": "Uykuda Mide Bulantısı", "image": "https://www.mide.gen.tr/images/uykuda-mide-bulantisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:57:00", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Uykuda mide bulantısı, mide bulantısı tek başına bir rahatsızlık olabileceği gibi farklı bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kronik mide bulantısı günün herhangi bir saatinde oluşabileceği gibi gece uykudan uyandıracak adar şiddetli yaşanabilir. Mide bulantısına gebelik, gıda zehirlenmesi, araç tutması, sıcak çarpması, bazı ilaçların yan etkisi gibi pek çok neden sebep olabilir. Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli yaşanan mide bulantısı ile kusma, karın ağrısı gibi şikâyetler ile yaşanabilir. Mide bulantısı kişinin kendini kusacakmış gibi hissetmesine neden olur.

Uykuda Mide Bulantısı Neden Olur?

Gıda Zehirlenmesi: Gündüz ya da akşam bozuk gıda tüketmek gıda zehirlenmesine neden olur. Mide bulantısı genellikle bozuk gıdaları tükettikten 6-48 saat sonra ortaya çıkar. Ortaya çıkan yakınmalar 1-2 gün içinde kendiliğinden ortadan kaybolur. Bu dönemde yaşanan mide bulantısı ile kusma da yaşanmışsa vücut susuz kalabilir. Vücudun kaybettiği suyu tekrar yerine koyabilmek için bol su ve sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir.

Gastroenterit: Günün herhangi bir saatinde ya da uykuda mide bulantısı yaşanmış, beraberinde ishal, baş ağrısı ve ateşlenme de görülüyorsa sindirim sisteminde ortaya çıkan bir iltihap nedeniyle mide bulantısı yaşanıyor olabilir. Sindirim sisteminde ortaya çıkan iltihap viral enfeksiyon çocuklarda ve ergenlik döneminde oldukça sık yaşanır. Bu tür mide bulantısı hem gündüz hem de gece uykuda oluşabilir. Ortaya çıkan mide bulantısı genellikle 1 gün içinde geçer. Ancak bazen birkaç gün devam edebilir. Bu tür mide bulantısı için uygulanacak tıbbi bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Hastalığın gidişi takip edilerek evde bazı alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Alternatif tedavi seçenekleri ile kaybedilen sıvı tekrar yerine koyulabilir.

Uykuda Mide Bulantısı İçin Neler Yapılabilir?

Mide bulantısı gıda zehirlenmesine bağlı ya da herhangi bir ilacın yan etkisi olarak, gebelik nedeniyle ortaya çıkmışsa önlem almak için zencefil çayı içilebilir. Yine gece yatmadan önce mideyi bastırmak için nane limon kaynatılarak içilebilir. Tuzlu atıştırmalıklar, ekmek tüketmek gece mideyi bastırabilir.

Uykuda mide bulantısı herhangi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmışsa neden olan hastalığın teşhis edilebilmesi için bir doktora başvurulmalı ve nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Bu sayede neden olan hastalık tedavi edildiğinde yaşanan mide bulantısı da ortada kalkacaktır.
" } ] }