Gaz Sancısına Ne İyi Gelir
Gaz sancısına ne iyi gelir, vücudumuz günde 1-2 litre gaz üretmekte ve bunlar vücuttan atılmaktadır. Vücut farklı besinlere karşı farklı tepkiler verdiğinden bazı zamanlarda aşırı gaz birikimi olabilir. Bu durum gaz sancısı olarak kişileri rahatsız edebilir. Ancak beslenmede yapılacak değişimler gaz oluşmasına engel olabilir ve normal seviyelerine indirilebilir.
Bazı gıdalar daha fazla gaz oluşmasına neden olabilir ya da gaz yapmayan besinler sizin vücudunuzda gaz etkisi gösterebilir. Bunun dışında yemek sırasında fazla hava yutulması, sindirilemeyen ya da sindirimi zor olan besinlerde gaz oluşmasına neden olabilir. Özellikle şekerli besinler gaz oluşmasında etkilidir. Bazen de çölyak hastalığı, crohn hastalığı, irritabl bağırsak hastalığı gibi sorunlarda gaz nedeni olabilir. Diyetlerin doğru yapılmaması, laktoz ya da gluten intoleransı bulunması gaz oluşma riskini arttırır. Gaz sancısı insanları oldukça rahatsız eder. Buna karşı alabileceğiniz önlemleri birlikte değerlendirelim.
Gaz sancısına karşı ne yapılabilir?- Gaz oluşmasının azaltılması ve vücuttan daha kolay atılması için, doğal yöntemler ve besinlerden destek alınabilir. Bu sebeple sindirime yardımcı olacak besinlerin tüketilmesi, yağlı ve şekerli besinlerden kaçınılması gerekir.
- Nane, rezene ve zencefil gaz oluşumunu azaltır. Yemeklerin ardından bunlarla hazırlanacak çayla gaz oluşumunu, gaz sancısını azaltabilirsiniz. Bu bitkilerin içindeki nanenin mide ekşimesi, reflü sorunu olanların kullanmamasını tavsiye ederiz.
- Öğünlerden sonra tüketilen meyveler şeker içerdiğinden, gaz oluşmasına neden olurlar. Bu yüzden meyvelerin yemeklerden 2 saat önce tüketilmesi gerekir.
- Yemeklerde tükettiğiniz yoğurdu, sindirime destek olan prebiyotik yoğurtla değiştirmek gaz oluşumunun önlenmesinde ve gaz sancısında yararlı olur.
- Stresli bir ortamda olmak, kaygı ve endişe duymak gaz sancısını tetikleyebilir. Bu nedenle böyle ortalardan uzak durulmalıdır. Özellikle yemek sırasında stresli olunursa, sindirim sisteminiz olumsuz etkilenebilir ve gaz oluşumundan dolayı gaz sancısı çekebilirsiniz.
- Yemeklerin ağır yenmesi, acele edilmemesi önerilir. Bu sindirimi engelleyecek, zorlaştıracak bir etkendir. Dolayısıyla gaz oluşumunu tetikler.
- Yemeklerin ardından hafif egzersizler özellikle normal yürüyüş yapılması gazın atılmasına yararlı olur.
- Gaz sancısı çekmenizin nedeni bazen yemek sırasında yutulan havadan kaynaklanabilir. Bunu engellemek için, şekerlemeleri tüketmekten, sakız çiğnemekten uzak durmalısınız. Bu sorun sigara alışkanlığından da kaynaklanabilir.
- Gün içinde öğünlerinizi 5-6 küçük öğüne bölmeniz gaz sancısı oluşmasına engel olabilir. Az miktarlarda sık yemek yemeniz tokluk hissini uzatır, aynı zamanda kilo vermenize bile neden olabilir. Lokmalarınızı iyi çiğnerseniz, sindirim sisteminizi yormazsınız.
- Vücutta fazla gaz oluşmasına neden olabilecek, erik, şeftali, enginar, karnabahar, brokoli, fasulye, Brüksel lahanası, soğan gibi besinlerin tüketiminden kaçınmanızda yararlı etkiler yapar.
Gaz sancısı çektiğinizde bunu kesinlikle hafife almamalısınız. Bazı durumlarda oldukça şiddetli yaşanan ve kalp krizi ile karıştırılan türdeki gaz sancıları için, hemen doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Özellikle sırtta ve göğüste ağrıya neden olan, terlemenize sebep olan gaz sancısında hemen tıbbi destek almalısınız.
18.01.2024 23:49:48
Gaz Sancısına Ne İyi Gelir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|