Psikolojik Mide Bulantısı
20 Temmuz 2024

Psikolojik Mide Bulantısı


Sık sık ve nedenini anlayamadığınız bir şekilde mideniz mi bulanıyor? Kokulara, yediklerinize hatta sinirlenmeye karşı tepkilerinizde bulantı ön planda mı? Tıbbi yardım aramadan ya da ilaçlara sarılmadan önce evde alabileceğiniz bazı önlemler vardır:

  • Odanızı serin tutun.
  • Yağlı veya kızartılmış yiyeceklerden uzak durun.
  • Margarin veya tereyağı yemeyin.
  • Bol miktarda su için, su midenizdeki asitleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur.
  • İçecekleri yavaş yavaş için.
  • Az miktarda soda için.
  • Bir şeyler yiyin! Gün boyunca iki veya üç defa çok yemek yerine dört veya beş öğün az yemek yiyin.
  • Büyük öğünleri akşam yerine öğlen yiyin.
  • Yemek yedikten sonra en az yarım saat boyunca yatmayın.
  • Yatmak zorundaysanız, başınızı ayaklarınızdan yukarıda tutun.
  • Sabah uyandığınızda hafif, midenize dokunmayan şeyler yiyin.
  • Sıcak yemeklerin ve içeceklerin oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumasını bekleyin.
  • Evden uzaktayken veya seyahat sırasında kötü hissederseniz, emmek için yanınızda şeker bulundurun.
  • Temiz hava alın ve kısa bir yürüyüş de olsa hafif egzersiz yapın.
  • Esneme veya ağır egzersiz mide bulantısını daha da kötüleştirebilir.
  • Nane ve papatya gibi bitkisel çaylar mide bulantısını tedavi etmek için işe yarayabilir.
  • Nane çayı, nane yağının dumanını içinize çekin.
  • Nane ile limonun kaynatılarak içilmesi genellikle işe yarar.
  • Zencefil yararlı olabilir.

Mide bulantısı fizyolojik bir olaydır. Bu can sıkıcı durum, genelde mide ve iç kulağa dayalı nedenlerden oluşur.

Mide Bulantısının Fizyolojik Temelleri

Mide bulantısı, insanların en çok sarsan vücut sinyallerinden biridir. İç kulakta bulunan denge merkezinde çok karmaşık bir sistem vardır. Burada bulunan su dolu bir boşluk içinde küçük torbacıklar bulunur. Bu torbacıkların içinde minik kirpiklere benzer hücreler vardır. Aynı zamanda bu lenf suyunun içinde minik kireç taşçıkları bulunur. Baş çok sallandığında, bu taşlar kıllara dokunup hem denge sistemine hem de sinir sistemi yoluyla sindirim sistemine kumanda eden sinirlere etki yaparak bulantıya yol açarlar. Mide bulantısının mideye ve iç kulağa dayalı nedenleri olabilir.

Yolculuk sırasında başın sallanması, bu bulantıya neden olabilir. Bunu önleyebilmek için çeşitli yollar deneyebilirsiniz.

Mide Bulantısına Karşı Yarar Sağlayan İlaçlar

Otomobil kullananlarda o sırada mide bulantısı görülmez, çünkü direksiyondaki kişi başını sabit tutar. Ayrıca sürekli karşıya bakar, belirli bir noktayı gözden kaçırmamak için başını ve gözlerini hep aynı düzeyde tutmaya çalışır. Bulantıyı önlemek için bu durumu örnek alarak, başı dik ve aynı düzeyde tutmak ve uzakta bir noktaya bakmak yararlı olabilir. Bulantıyı önlemek için çene düzeyinde tutulacak bir dergi ya da düz bir kâğıt ile kolları yüksek tutmaya çalışmak da iyi bir yöntemdir. Çocuklar için en uygun yöntem, onları yatırmaktır. Yolculuk sırasında yatarak bu sallantıyı bir ölçüde azaltabilirsiniz.

Bulantıya Karşı Şifalı Bitki Reçeteleri

Ebegümeci: 1 bardak kaynar suya, 5-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Adaçayı: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Nane: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr kuru nane konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak sabah ve akşam içilir. Bilhassa asabi mide bulantılarında etkilidir.

Yarpuz (Fılıskın): 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Kekik: 1 bardak kaynar suya, 2-3 gr kekik konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

Acı Pelin - Büyük Pelin: 1 bardak kaynar suya, 1-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir. Balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.

Zencefil: 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz zencefil konur, 10 dk bekletilir, günde bardak içilir.

Lavanta Yağı: Lavanta yağından günde 3 defa 3-5 damla bir kesme şekerle alınır.

Oğulotu: 45 gr oğulotu, 30 gr kedi otu kökü karıştırılır, 1 bardak kaynar suya, 5-10 gr konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak yemeklerden önce içilir.

Ihlamur: Ihlamur haşlanır, günde birkaç çay bardağı içilir.

Anason Tohumu: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr anason tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Mide Bulantısı Nasıl Oluşur?

Karının etrafında bulunan kasların kuvvetli kasılmasından dolayı mide boşalır yani kusmak denilen olay meydana gelir. Sürekli kusacakmış gibi hissetmek de mide bulantısıdır. Genellikle nedeni viral gastroenterit dediğimiz sindirim sisteminin iltihaplanmasıdır ve birkaç kusma nöbetinden sonra kendiliğinden geçer. Bu dönemde genelde ishal de olduğu için su kaybını önlemek gerekir.

Gıda zehirlenmeleri de mide bulantısının önemli nedenlerinden biridir. Yediğiniz bir besine önceden bakteri bulaşmış ve bozulmuş olabilir. Bu durumda da birkaç kusma nöbeti geçirebilirsiniz. Kendinizi katı yiyecek yemeğe hazır hissettiğinizde nişastalı yiyecekler yiyin, yağlı ve süt ürünlerinden kaçının.

Psikolojik nedenlere bağlı mide bulantıları ve gastroenterolojik rahatsızlıklara bağlı mide bulantıları için gerekli ilaçlar uzman psikiyatrist ve gastroenteroloji uzmanları tarafından verilir.

Araç tutmasına bağlı mide bulantıları için de reçetesiz satılan mide bulantısı ilaçlarını kullanabilirsiniz. Sürücü iseniz kesinlikle bu ilaçları kullanmayın. Hamile bayanların mide bulantıları ise hamileliğin doğal seyrinde bir olaydır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Berna

01 Temmuz 2024 Pazartesi

Ben stres altındayken istifra ediyorum ve baygınlık geçiriyorum hızla kilo kaybediyorum ve sosyal yaşantım sıfıra iniyor çok kötü bir haldeyim antidepresan kullanıyorum ama yine başladı bu durum nasıl kurtulabilirim midem çok hassas hiç bişey yiyemiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Berna hanım, yaşadığınız durum gerçekten çok zor ve üzücü. Antidepresan kullanımına rağmen belirtilerinizin devam etmesi, ilaçların etkisini gözden geçirmeniz gerektirebilir. Bu konuda doktorunuzla tekrar görüşmeyi ve belki de tedavi planınızın yeniden değerlendirilmesini önermek yerinde olur. Ayrıca, bir diyetisyenle çalışarak midenizin hassasiyetine uygun bir beslenme planı oluşturabilirsiniz. Stres yönetimi ve gevşeme teknikleri konusunda bir psikoterapistten destek almak da faydalı olabilir. En kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanızı dilerim.

soru

BERKE

23 Mayıs 2024 Perşembe

merhaba bende bir yere filan gidince midem bulanırsa kusarsam diyorum 1 ay benim midem bulandı sonra böyle oldum işte ne yapın biliyormusunuz eşarp ı 2 kolunuza bağlayın kolunuz 7-8 dk tutun yani birşey hissettiğinize kadar bunu niye yapıyoruz derseniz midenizdeki göbek kaymış mikroplar kana girerek mide bulandırır bu göbeği giri yerleştiriyor ve 1 saat te att 30 dk geçiyor ben böyle iyileştim ama psikolojikken var işte onu nasıl geçiririm bilmiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Berke Bey,

Yazdıklarınızı okudum. Öncelikle yaşadığınız sağlık sorunları için geçmiş olsun. Paylaştığınız yöntemin size iyi gelmesine sevindim. Ancak, bu tür sağlık problemleri için en doğru ve güvenilir bilgiye doktorlardan ulaşmak daha sağlıklı olacaktır. Psikolojik nedenlerle ortaya çıkan mide bulantıları için ise bir uzmandan destek almanız faydalı olabilir. Kendi kendinize uyguladığınız yöntemler zaman zaman işe yarasa da, profesyonel bir yardım almak uzun vadede daha etkili olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Berke,

Paylaştığınız yöntem oldukça ilginç ve kişisel bir deneyim gibi görünüyor. Ancak, mide bulantısı gibi rahatsızlıklar genellikle tıbbi bir sebebe dayandığı için bir doktora danışmanız en doğrusu olacaktır. Bu şekilde, hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha sağlıklı bir çözüm bulabilirsiniz. Umarım sağlıkla ilgili sorunlarınız kısa sürede çözülür ve kendinizi daha iyi hissedersiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

3. Cevap
cevap

Semaniye

Psikolojik mide bulantısı özellikle sınav, seyahat, korku, sitres,heyecan durumlarında görülür. Bunu engellemek için öncelikle sebep olan psikolojil etkenleri ortadan kaldırmak, ortadan kalkmıyiraa bile en aza indirmek rahatlamak gerekir. Bunun için nefes çalışması uygulanabilir. Güzel ama hafif kokular koklanabilir. Tüm bunlar dışında, hazımsızlıkla artacağından, beslenmeye böyle durumlarda daha özen gözterilmelidir.

soru

Nur

09 Nisan 2024 Salı

Sinirlenince kendime hakim olamıyorum midem bulanıyo ya da bir anda sinir krizi geçirip bayılıyorum fakat bunu isteyerek yapmıyorum bir anda oluyo sizce neden kaynaklanan bişeydir bu ??

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nur, yaşadığın bu durum oldukça zorlayıcı görünüyor. Sinirlenince mide bulantısı ya da sinir krizi gibi belirtiler yaşaman, stres ve kaygının fizyolojik etkilerinden kaynaklanabilir. Bu tür reaksiyonlar vücudun yoğun duygusal stresle başa çıkma yöntemlerinden biri olabilir. Bir uzmana başvurarak bu durumu detaylıca değerlendirmek ve uygun bir tedavi yöntemi bulmak iyi olabilir.

2. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nur,

Anlattığın durum oldukça zorlayıcı gözüküyor. Bu türden fiziksel ve duygusal tepkilerin birçok sebebi olabilir. Özellikle sinirlenince bu kadar yoğun tepki vermen, stres veya anksiyete gibi durumlarla ilişkili olabilir. Bir uzmana başvurarak profesyonel destek almanı tavsiye ederim. Bu şekilde daha detaylı bir inceleme yapılabilir ve sana özel çözümler geliştirilebilir. Kendine iyi bak!

3. Cevap
cevap

Kartay

Merhaba Nur Hanım, Yaşamış olduğunuz bu durum psikolojik durumların yanında farklı bir rahatsızlık olabilmektedir. Bu anlatmış olduğunuz durumu sık sık yaşıyorsanız kesinlikle doktor muayenesi olmalısınız. Aksi halde bu rahatsızlığınızın ilerleme durumu söz konusu olabilmektedir. Ayrıca sinirlendiğiniz anlarda nefes alışveriş kontrolünüzü daha fazla yaparsanız etkili olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Mide Üşütmesi

Mide Üşütmesi

İlginizi Çekebilir

Gastritin Belirtileri

Gastritin Belirtileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gastrit Tedavisi Gastrit Nasıl Tedavi Edilir

Gastrit Tedavisi Gastrit Nasıl Tedavi Edilir

Geğirmek Nedenleri ve Tedavisi

Geğirmek Nedenleri ve Tedavisi

Mide Ekşimesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ekşimesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Balonu Ücreti

Mide Balonu Ücreti

Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yapar mı?

Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yapar mı?

Güncel

Mide Ameliyatları ve Ameliyat Sonrası

Mide Ameliyatları ve Ameliyat Sonrası

Güncel

Mide Bölgesi Zayıflama

Mide Bölgesi Zayıflama

Güncel

Mide Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Mide Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Mide Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Balonunun Özellikleri

Mide Balonunun Özellikleri

Mide Baypası Nasıl Yapılır?

Mide Baypası Nasıl Yapılır?

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Mide Yarasına Ne İyi Gelir?

Mide Alınması Ameliyatı ve Sonrası

Mide Alınması Ameliyatı ve Sonrası

Hamilelikte Bulantı Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelikte Bulantı Nedenleri ve Tedavisi

Geçmeyen Mide Bulantısı

Geçmeyen Mide Bulantısı

Baryumlu Mide Grafisi Nedir ve Nasıl Çekilir?

Baryumlu Mide Grafisi Nedir ve Nasıl Çekilir?

Kısır Mideye Dokunur mu?

Kısır Mideye Dokunur mu?

Mide Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Mide Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Mide Fıtığının Zararları Nelerdir?

Mide Fıtığının Zararları Nelerdir?

Dramamine Kullanımı ve Yan Etkileri

Dramamine Kullanımı ve Yan Etkileri

Mide Mikrobu belirtileri

Mide Mikrobu belirtileri

Mide Kanserinin Tedavisi

Mide Kanserinin Tedavisi

Mide Gazı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Gazı Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit nedir?

Gastrit nedir?

Mide Delinmesi Belirtileri

Mide Delinmesi Belirtileri

Pepsin Enzimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Pepsin Enzimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mide endoskopisi

Mide endoskopisi

Akalazya Belirtileri ve Tedavisi

Akalazya Belirtileri ve Tedavisi

Mide Alındıktan Sonra Yaşam

Mide Alındıktan Sonra Yaşam