Süt mideye iyi gelir mi? Uzun yıllar mide ağrısına, mide yanmasına, mide ülserine hep süt içilmesi tavsiye edilirdi. Süt, midenin doğal asit ortamına göre daha az asiditeye sahiptir. Bu özelliğinin midenin asit ortamını nötrleştirdiği düşünülürdü. Süt içtikten kısa bir süre sonra midede oluşan rahatlama da
süt mideye iyi gelir kanısını destekliyordu.
Ancak, 1976 senesinde yapılan bir araştırma ile süt içtikten sonra mide asidinin daha fazla salgılandığı gözlemlendi.
Sütün Hangi Bileşenleri Mide Hastalarını Rahatsız Eder?
- Kalsiyum: Kalsiyumu azaltılmış veya kalsiyumsuz süt içen hastalarda mide asit salgısı daha azdır. Ancak, oniki parmak bağırsağında ülser olan hastalarda bu durum farklıdır. Bu hastalarda mide asit salgısının arttığı görülmüştür.
- Kazein: Süt proteini kazein mide asidini kontrol eden hormonun salgılanmasını tetikler. Ayrıca, mide zarındaki hücreleri uyararak asit salgılanmasına neden olur.
- Laktoz: Laktoz süt şekeridir. Bazı bireylerin bağırsaklarında süt şekerini sindirecek olan Laktaz isimli enzim doğuştan yoktur ve bu kişiler laktozu sindiremezler. Laktoz intoleransı diye adlandırılan bu rahatsızlıkta sütteki laktoz karın ağrılarına ve mide bulantısına neden olur.
Mide Rahatsızlıklarında Süt İçtikten Sonra Geçici Rahatlama Nasıl Oluşur?
Süt mideye iyi gelir sözü aslında bu geçici rahatlamayı işaret eder. Süt mide zarını sararak kalkan oluşturur. Ancak, yarım saat sonra bu etkisi ortadan kalkacak ve mide asit salgısı artmaya başlayacaktır.
Süt, besin olarak birçok faydaları barındırsa da hasta bir mideye zarar verebilmektedir.
Hangi Durumlarda Süt Mideye İyi Gelir?
Her geçen gün, araştırmalarla elde edilen yeni bulgular sütün başka özelliklerini gün ışığına çıkarıyor.
Tayvan'lı bilim adamları inek sütünden elde ettikleri LFcinB25 peptitinin mide kanserinde kanserli hücrelerle savaştığını buldular. Araştırmacılar, mideden alınan kanserli hücreye LFcinB25 peptitinin tatbik ettikten sonra bir saat içinde kanserli hücreye ilerlediğini ve kanserli hücrelerin 24 saat içinde küçülüp yüzeye yapışma kabiliyetlerini yitirdiklerini keşfettiler.
Süt, her ne kadar mide rahatsızlıklarında artık önerilmese de mide kanserinde kanserli hücrelere karşı sütten elde edilecek güçlü ajanlar ile kaybettiği prestiji tekrar yakalayabilecek gibi duruyor. Bu durumda da süt mideye iyi gelir mi sorusuna kesinlikle hayır demek de çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır.