Mide rahatsızlıklarında kullanılan, rahatlatıcı ve mideyi sakinleştirici etkisi olan birçok bitki bulunmaktadır. Her yaştan insan, yemekten önce ya da sonra midedeki asit seviyesindeki artışa bağlı olarak birtakım mide şikayetleri yaşayabilmektedir. Bu şikayetler yaş grubuna göre farklılık göstermekle birlikte, bu şikayetleri en aza indirecek doğal yöntemler de mevcuttur. Bazı şifalı bitkiler, ilerlemiş mide rahatsızlıklarında tedaviye destek olarak da kullanılmaktadır. Mide İçin Kullanılan Şifalı Bitkiler ve Kullanım Alanları Anason Anason, özellikle bebeklerde gaz sancısını dindirmek için Anadolu'da yaygınca kullanılmaktadır. Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olarak hazmı kolaylaştırıcı etkisi bilinmektedir. Mide şişkinliğini alarak mide kramplarını azaltır. Kimyon Kimyon, mide ve oniki parmak bağırsağının hareketlerini azaltır. Anti-ülser etkisi olduğu bilinmektedir. Adaçayı Adaçayı, mide suyunu düzenleyerek ekşimeyi önler. Andız Otu Kökü Ülser şikayetlerini azaltır. Biriken fazla tuzu atmaya yardımcıdır. Gazı alır. Nane Nane, mentol içermesi nedeniyle mideyi rahatlatır ve hazımsızlıkta kullanılır. Kiraz Kiraz, sindirim sisteminde meydana gelen ağrıları dindirir ve mideyi kuvvetlendirir. Meyan Kökü Meyan kökü, mide asidini azaltarak, ülser şikayetlerini hafifletir. Muz Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini artırır. Mide yanmasını giderir. Rezene Rezene, bebeklerin gaz sancısını gidermek için yaygınca kullanılan bir bitkidir. Gaz söktürücü ve rahatlatıcı etkisi vardır. Tokluk hissini artırır. Aşırı salgılanan mide asidini giderir ve gastrit tedavisi görenlerin rahatça kullanabileceği bir bitkidir. Papatya Papatya, bisabolol içerir ve antienflamatuvar etkisi vardır. Mide yanmasında rahatlatıcı olarak kullanılabildiği gibi iltihap söktürür. Strese bağlı sindirim sorunlarında sakinleştirici etkisi vardır ve hazımsızlığı giderir. Patates Suyu Mide dostu olan bir diğer şifalı bitki ise patatestir. Çiğ patates kabukları soyularak meyve sıkacağından geçirilir. Patates suyunun mide asidini dengelediği bilinmektedir. Karahindiba Karahindiba, sindirim sistemini uyarıcı etkisi vardır. Mide tembelliğinden kaynaklanan yanma hissini azaltarak hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı ve mide gazını gidererek sancıyı alır. Zencefil Zencefil, mide için kullanılan şifalı bitkiler arasında tarihi en eskiye dayanan bitkidir. 2000 yılı aşkın bir zamandır mide rahatsızlıklarını gidermekte kullanıldığı bilinmektedir. Mide tembelliğini alır ve reflü sorunlarını gidermekte birebirdir. Otobüs yolculuklarında bulantı hissi yaşayanların yolculuktan önce zencefil çayı tüketmesi, yolculuğun daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Hazımsızlık, gaz ve krampların yarattığı sancıyı dindirir. Ancak aşırı kullanımı mide yanmasına yol açabilir, bu nedenle mide sorunları olanlar zencefili aşırı tüketmekten kaçınmalıdır. Uyarı Bahsettiğimiz bitkiler halk arasında mide şikayetlerinin giderilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bununla birlikte, herhangi bir şekilde mide ilaçları alan kişilerin bu bitkileri tüketmeden önce doktorlarına başvurmaları önerilir. |
Türe
12 Temmuz 2024 CumaMide rahatsızlıkları için doğal yöntemler ararken hangi bitkilerin daha etkili olduğunu nasıl anlayabilirim? Örneğin, mide asidini düzenlemek için en uygun bitki hangisidir? Ayrıca, zencefilin aşırı kullanımı mide yanmasına yol açabilir mi?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Türe,
Mide rahatsızlıkları için doğal yöntemler ararken bitkilerin etkilerini ve kullanım şekillerini araştırmak önemlidir. Mide asidini düzenlemek için genellikle papatya, zencefil, nane ve rezene gibi bitkiler önerilir. Örneğin, papatya çayı mideyi yatıştırıcı etkisiyle bilinirken, nane mide bulantısına iyi gelebilir.
Zencefil, mide bulantısını hafifletmede oldukça etkilidir ancak aşırı kullanımı mide yanmasına yol açabilir. Bu nedenle, zencefili ölçülü bir şekilde tüketmekte fayda var. Ayrıca, bu bitkilerin kullanımında herhangi bir yan etki hissedersen, bir sağlık profesyoneline danışman iyi olur.
Sağlıklı günler dilerim.