Sığla yağı mide, sığla yağı sığla ağacından elde edilmektedir. Yağ ağacın gövdesine uygun şekilde açılan yaralardan elde edilen balzamın kaynatılmasıyla ve preslenmesiyle elde edilir ve bitkisel tedavi alanında yaygın şekilde kullanılır. Özellikle mide sorunlarında, cilt sorunlarında, üst solunum yolu hastalıklarında, ciltteki yara ve yanıklarda tercih edilen bitkisel bir yağdır. Her yerde doğal olarak yetişen bir ağaç olan sığla ağacı, ülkemizde en fazla Muğla ili ve çevresinde yetişir. Yaklaşık 300 yıllık bir ömre sahip olan bu ağacın boyu 35-40 metreye kadar ulaşabilir. Sığla yağı tarihte çok eski dönemlerden itibaren üretilmiş ve kullanılmıştır. Mısırlıların mumyalama için kullandıkları sığla yağı, Romalılar döneminde aşk iksiri, güzellik yağı olarak kullanılmış, Hipokrat tarafından ilaç olarak değerlendirilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bu yağın cüzzam hastalığında kullanıldığını belirtmiştir.
Sığla yağı üretiminde ağacın çapının en az 15 cm olmasına, sıhhatli, mantarlaşmamış ve yanmamış olmasına özen gösterilir. Ağacın gövdesine açılan dikey damarların sıyrılması ile toplanan yağın, kaynatılması ve preslenmesiyle yağ üretilir. Üretime Mart ayı sonunda başlanır. Bu Kasım ayına kadar devam eder. Bu süreçte yağın toplanması ancak tamamlanır. Bu yağın üretimi günümüzde sınırlı olarak yapılmaktadır.
Sığla yağının kullanım alanları
Sığla yağı en yaygın şekilde reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarında kullanılır. Aynı zamanda bağırsak hastalıklarında, üst solunum yolu rahatsızlıklarında, cilt hastalıkları, yanık ve yara iyileşmesi için kullanılır. Hatta hayvanların yaralarının iyileşmesi içinde kullanılır. Sabunculuk sektöründe, ilaç sanayinde, parfümeri alanında kullanılır. Vücut direncini arttırır, göğsü yumuşatır ve adet söktürücü olarak etkili olur. Yağın yumuşatıcı etkisinin olması nedeniyle, cilt bakımında oldukça iyi sonuçlar alınır.
Sığla yağı mide sorunlarında nasıl kullanılır?
Bu bitkisel yağın mide yarasında yani ülserde, gastrit ve reflü sorununda yararlı olması için, dahilen kullanımı gerekir. Bunun için balla tatlandırılan sığla yağı günlük olarak 1 çay kaşığı kadar kullanılır. Bunun aç karnına alınması gerekir. Mide çeperini sıvayan sığla yağı, mide dokusundaki yaranın daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Özellikle mide ağrısının hafiflemesine etki eder. Bu etkisini kullanılmaya başladıktan sonra hemen gösterir.