Vücudumuz günde 1-2 litre gaz üretir ve bu gazlar vücuttan atılır. Vücut farklı besinlere karşı farklı tepkiler verdiğinden, bazı zamanlarda aşırı gaz birikimi olabilir. Bu durum gaz sancısı olarak kişileri rahatsız edebilir. Ancak beslenmede yapılacak değişiklikler gaz oluşumunu engelleyebilir ve gazın normal seviyelere inmesini sağlayabilir. Bazı gıdalar daha fazla gaz oluşmasına neden olabilir ya da gaz yapmayan besinler sizin vücudunuzda gaz etkisi gösterebilir. Bunun dışında yemek sırasında fazla hava yutulması, sindirilemeyen ya da sindirimi zor olan besinler de gaz oluşmasına neden olabilir. Özellikle şekerli besinler gaz oluşumunda etkilidir. Bazen de çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu gibi sorunlar gaz nedeni olabilir. Diyetlerin doğru yapılmaması, laktoz ya da gluten intoleransı bulunması gaz oluşma riskini artırır. Gaz sancısı insanları oldukça rahatsız eder. Buna karşı alabileceğiniz önlemleri birlikte değerlendirelim.
Gaz Sancısına Karşı Ne Yapılabilir?
- Gaz oluşmasının azaltılması ve vücuttan daha kolay atılması için doğal yöntemler ve besinlerden destek alınabilir. Bu sebeple sindirime yardımcı olacak besinlerin tüketilmesi, yağlı ve şekerli besinlerden kaçınılması gerekir.
- Nane, rezene ve zencefil gaz oluşumunu azaltır. Yemeklerin ardından bu bitkilerle hazırlanacak çaylar gaz oluşumunu ve gaz sancısını azaltabilir. Ancak nane, mide ekşimesi ve reflü sorunu olanlar tarafından dikkatle kullanılmalıdır.
- Öğünlerden sonra tüketilen meyveler şeker içerdiğinden gaz oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden meyvelerin yemeklerden 2 saat önce tüketilmesi önerilir.
- Yemeklerde tükettiğiniz yoğurdu, sindirime destek olan prebiyotik yoğurtla değiştirmek gaz oluşumunun önlenmesinde ve gaz sancısının azaltılmasında yararlı olabilir.
- Stresli bir ortamda bulunmak, kaygı ve endişe duymak gaz sancısını tetikleyebilir. Bu nedenle böyle ortamlardan uzak durulmalıdır. Özellikle yemek sırasında stresli olunursa, sindirim sistemi olumsuz etkilenebilir ve gaz oluşumundan dolayı gaz sancısı çekilebilir.
- Yemeklerin ağır yenmemesi, acele edilmemesi önerilir. Bu sindirimi engelleyecek, zorlaştıracak bir etkendir. Dolayısıyla gaz oluşumunu tetikler.
- Yemeklerin ardından hafif egzersizler, özellikle normal yürüyüşler yapmak gazın atılmasına yardımcı olur.
- Gaz sancısı çekmenizin nedeni bazen yemek sırasında yutulan havadan kaynaklanabilir. Bunu engellemek için, şekerlemeleri tüketmekten ve sakız çiğnemekten uzak durmalısınız. Bu sorun sigara alışkanlığından da kaynaklanabilir.
- Gün içinde öğünlerinizi 5-6 küçük öğüne bölmeniz gaz sancısı oluşmasına engel olabilir. Az miktarlarda sık yemek yemek tokluk hissini uzatır, aynı zamanda kilo vermenize bile yardımcı olabilir. Lokmalarınızı iyi çiğnerseniz, sindirim sisteminizi yormazsınız.
- Vücutta fazla gaz oluşmasına neden olabilecek erik, şeftali, enginar, karnabahar, brokoli, fasulye, Brüksel lahanası, soğan gibi besinlerin tüketiminden kaçınmanız yararlı olacaktır.
Gaz sancısı çektiğinizde bunu kesinlikle hafife almamalısınız. Bazı durumlarda oldukça şiddetli yaşanan ve kalp krizi ile karıştırılan türdeki gaz sancıları için hemen doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Özellikle sırtta ve göğüste ağrıya neden olan, terlemeye sebep olan gaz sancısında hemen tıbbi destek almalısınız.
|