Mide ekşimesi, mide ağrısı ve reflü, birçok kişinin sıkça karşılaştığı sağlık problemleridir. Bu tür mide problemleri, vücudun alışık olmadığı yiyeceklerin tüketilmesi gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Midenin sağlığını korumak için çok yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Özellikle mide ağrısı yaşayan kişiler, ağrılı dönemlerde mideyi zorlamayacak, az yağlı yiyeceklerle beslenmelidir. Hafif Gıdalar Mide problemi yaşamamak ya da oluşan ağrıyı hafifletmek için hafif gıdalarla beslenmek gereklidir. Tost, muz, pilav, ekmek, patates haşlaması, yağsız tavuk haşlaması gibi besinler sindirimi oldukça kolaydır. Bu tür besinler mideyi zorlamadan sindirilebilir ve mide asidini dengeleyici özellikleri vardır. Ayrıca tüketilen gıdalar yavaş yavaş yenmeli ve mümkün olduğunca çok çiğnenmelidir. Sıvılar Mide problemi ile ishal de yaşanıyorsa, ishal nedeniyle kaybedilen sıvının tekrar yerine koyulması sağlık için oldukça önemlidir. Aksi halde mide bulantısı artarak halsizlik gibi şikayetler de yaşanmaya başlanabilir. Bu gibi durumlarda sporcu içeceği olarak adlandırılan içecekler tüketilerek vücut için gerekli olan elektrolitler karşılanabilir. Ancak aşırıya kaçılmaması gerekir. Lifli Gıdalar Mide ağrısı bazı durumlarda kabızlık nedeniyle ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda mideyi koruyabilmek için lifli gıdalara ağırlık verilmelidir. Lifli gıdalar bağırsakların rahatlamasını sağlar. Buğday kepeği, esmer pirinç, rafine edilmiş tahıllar, kepekli ekmek, kuru kayısı, kuru erik gibi lif bakımından zengin gıdalar tüketilerek mide korunabilir. Az Yağlı Yiyecekler Mide sorunu yaşayanlar gün içinde üç büyük öğün yerine hafif gıdalarla hazırlanmış beş küçük öğün tüketmelidir. Fast-food yiyecekler, kızartmalar, konserve gıdalar, işlenmiş gıdalar, yağlı süt ve süt ürünleri mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Bu tarz gıdaları kısıtlamak sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla mide sorununun da önüne geçecektir. Kefir ve Yoğurt Yoğurt ve kefir, fermente süt ürünleri olarak tanımlanır. İçeriklerinde bolca kalsiyum ve D vitamini barındırırlar. Ayrıca sindirime faydalı olan probiyotik içerirler. Özellikle probiyotikler mide ağrısına neden olabilecek enfeksiyon, iltihap ve ishal gibi durumlara karşı koruma sağlar. Mide problemi şikayetlerini de en aza indirir. Keten Tohumu Keten tohumu, içerisinde bolca sağlıklı yağ olarak tanımlanan omega 3 yağ asidi ve lif barındırır. Özellikle kabızlık nedeniyle ortaya çıkan mide gazı, mide ağrısı ve şişkinliğe karşı iyi gelir. Keten tohumu toz halinde meyve suları ya da yoğurdun içine ilave edilerek tüketilebilir. Zencefil Çayı Sindirim şikayetlerinde en çok tercih edilen bitkisel çaylardan biri zencefil çayıdır. Özellikle mide bulantısına karşı tüketilmektedir. Mideyi yatıştırmak için üç dilim zencefil kaynar suya atılarak beş dakika kadar kaynatılır. Ardından sekiz ila on dakika demlenerek içilebilir. İçerisine bal ve limon eklenerek tatlandırılabilir. Lahana Lahana çiğ olarak tüketildiğinde mideyi koruyucu özellik taşır. İnce ince doğranarak salata şeklinde hazırlanabileceği gibi suyu da sıkılarak içilebilir. Lahana suyu bir miktar elma suyu ile karıştırılarak tüketilebilir. Lahana, ülser ve gastrit gibi pek çok mide problemine karşı iyi gelir. Meyan Kökü Meyan kökü, yüzyıllardır mide dostu bir bitki olarak kullanılmaktadır. Midede oluşan fazla asidin azalmasına yardımcı olan mide dostu bir bitkidir. |