Mide Asidi Mide asidi, yediğimiz besinleri sindirebilmemiz amacıyla salgılanan ve besinlerin bağırsakta sindirilmesine yardımcı olan güçlü bir asit türüdür. Ancak, mide asidinin aşırı artması gastrit, ülser gibi bazı mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Asidin azalması durumunda ise hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar yaşanabilir. Mide asidinin yemek borusuna kaçması halinde ise reflü hastalığı ortaya çıkabilir. Mide Asidi Belirtileri Nelerdir? Vücutta mide asidi fazla oranda varsa, mide yanması ve mide ağrısı gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Mide yanması, yemeğe başlandıktan hemen sonra başlar ve bir süre devam eder. Mide iltihabı yemekten sonra ortaya çıkar. Mide ülseri ise yemek yedikten yaklaşık 2-3 saat sonra başlar. Bununla birlikte, mide asidinin pH değeri 1-3.5 aralığında olmalıdır. Bu aralık dışında bir mide asidine sahip olmak, hastalıkların habercisi olabilir. Mide Asidinin Giderilmesi Midede fazla asit olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle yapılması gereken doktora başvurmak ve gerekli gördüğü ilaçları düzenli kullanmaktır. Bu ilaçlar asit önleyici ve giderici etkisiyle rahatlama sağlayacaktır. Bunun dışında mide asidi görüldüğünde yapılması gereken diğer hususlar şunlardır:
Mide Asidine İyi Gelen Yiyecekler Mide asidine karşı lif bakımından zengin olduğu bilinen bütün sebzeler faydalıdır. Bu sebzeler, aynı zamanda uzun süreli tokluk sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. Lif bakımından zengin sebzeler arasında patlıcan, lahana, brokoli ve enginar sayılabilir. Mide asidini dengeleyen bir diğer seçenek ise yağsız proteinlerdir. Bunun için balık, mercimek ve kuru fasulye gibi besinler tercih edilebilir. Ancak, yağlı et gibi besinler mide asidini artıracağı için dikkatli olunmalıdır. İçerisinde yoğun asit bulunduran portakal, mandalina gibi meyvelerden uzak durmak gerekirken, elma, kivi ve karpuz gibi meyveler mideyi rahatlatır. Ayrıca, fast food ve asitli içecekler de tüketilmemelidir. |