Mide asidi yediğimiz besinleri sindirebilmemiz amacıyla salgılanır ve besinleri bağırsakta sindirmeye yardımcı olur. Ama mide asidinin aşırı artması gastrit, ülser gibi bazı mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Asidin azalması durumunda ise hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar yaşanabilir. Mide asidinin yemek borusundan kaçması halinde ise reflü hastalığı ortaya çıkabilir.
Mide Asidi Belirtileri
Vücutta mide asidi fazla oranda varsa mide yanması, mide ağrısı gibi sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Mide yanması yemeğe başlandıktan hemen sonra başlar ve bir süre devam eder. Mide iltihabı yemekten sonra ortaya çıkar. Bir başka belirti olan mide ülseri ise yemek yedikten yaklaşık 2-3 saat sonra başlar. Bununla birlikte mide asidini pH değerinin 1-3.5 aralığında olması gerekir. Bu aralık dışında bir mide asidine sahip olmak hastalıkların habercisi olabilir.
Mide Asidinin Giderilmesi
Midede fazla asit olduğunu düşünülüyorsa öncelikle yapılması gereken doktora başvurmak ve gerekli gördüğü ilaçları düzenli kullanmaktır. Bu ilaçlar asit önleyici ve giderici etkisiyle rahatlama sağlayacaktır. Bunun dışında mide asidi görüldüğünde yapılması gereken diğer hususlar şunlardır:
- Yemek yemeye salata ve meyveyle başlanmalı
- Yemekler iyi çiğnenerek yavaş yavaş yenmeli
- Yemekten mideyi tam doldurmadan ve rahatsız edecek kadar aşırı yemeden kalkılmalı
- Yemek yerken ve yemekten sonra çok fazla su içilmemeli
- Yemeklerin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmeli
- Yemek saatleri belirlenmeli ve belirlenen saatlerde yenmeli
- Yemek sonrasında yaklaşık 1 saat kadar dinlenilmeli
Mide Asidine İyi Gelen Yiyecekler
Mide asidine karşı lif bakımından zengin olduğu bilinen bütün sebzeler faydalıdır. Bunlar aynı zamanda uzun süreli tokluk sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. Lif bakımından zengin sebzeler arasında patlıcan, lahana, brokoli, enginar sayılabilir.
Mide asidini dengeleyen bir diğer seçenek ise yağsız proteinlerdir. Bunun için balık, mercimek, kuru fasulye gibi besinler alınabilir. Fakat yağlı et gibi besinler mide asidini arttıracağı için dikkatli olunmalıdır.
İçerisinde yoğun asit bulunduran portakal, mandalina gibi meyvelerden uzak durmak gerekirken elma, kivi, karpuz gibi meyvelerse mideyi rahatlatır. Bunların dışında fast food ve asitli içecekler alınmamalıdır.