Midenin Görevi Mide, kaslardan oluşan ve genişleyebilen bir sindirim sistemi organıdır. Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunur ve sindirimin ikinci fazında, yani çiğnemeyi takiben görev yapar. Omurgalılar, derisi dikenliler, haşaratlar ve yumuşakçalarda bulunur. Mide, yiyeceklerin geçici olarak büyük bölümünün depolandığı bir organdır. Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutabilir ve maksimum 4 litre sıvı tutma özelliğine sahiptir. Midenin Bölümleri
Mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı bir yerdir. Mide içini örten ve mukoza denilen örtü dokudan sindirim sıvıları salgılanır. Midenin içinde yiyecek varsa, her 20 saniyede bir dalgalar meydana getirerek sıvı ile katıyı birbirine karıştırır ve bu karışım "kimus" olarak adlandırılır. Sonuçta, bu karışım krem kıvamına gelerek yarı sıvı bir materyal haline gelir. Bu karışım, ince bağırsaklar yoluyla emilecek dereceye gelince, az ölçülerde pilor kanalından geçerek 12 parmak bağırsağına (duodenum) geçer. Sıvıların mideden ayrılması katılardan daha çabuktur ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır. Katı-sıvı karışımı materyalin mideden ayrılması ise 1.5 saati bulur. Midenin Görevleri Mide, sindirim enzimleri, hormonlar, hidroklorik asit ve intrensek faktör gibi önemli salgılar üretir. İntrensek faktör, B12 vitamininin ince bağırsağın son kısmından emilmesi için gereklidir. Mide, kendi ürettiği asitten kendini korumak için yapışkan, alkalen-bazik bir mukus da üretir. B12 vitamini emilmesini sağlar. Midenin en önemli görevi, gıdaları ayrıştırmak ve sindirimi kolaylaştırmaktır. Mide içinde gıdaların tutulması için iki kapakçık çalışır. Bu iki kapak kapandığında, mide içinde olan gıdalar asit ve enzimler yardımıyla karışır. Midenin içinde oluşan asit, sindirim için parçalama yaparken salgı bezleri çalışarak mideyi bu asitten korumak amacıyla mideyi kaplayan sümüksü bir tabaka oluşturur. Midede Aşırı Asit Üretimi Mide çok fazla asit üretirse, duvarlarında delikler oluşabilir. Mide duvarında oluşan deliklerden korunmak için mide kendini korumaya alır. Mide, farklı noktalarda kasılan üç kastan oluşabildiğinden yiyecekler parçalanır ve sindirim sularıyla karışım sağlar. Mide hem mekanik hem de kimyasal olarak çalışır. Mekanik çalışma, kasılma hareketleri ve sıkıştırmasıdır. Kimyasal çalışma ise salgılanan asitlerle ilgilidir. Mide kapasitesi 0.5-1 litredir ve salgılanan mide suyu 1.5 litre kadardır. Yemek Borusu ve Mide İlişkisi Yemek borusu, mide girişi, mide gövdesi ve giriş kısmı olarak dört bölümden oluşur ve farklı katmanlardan oluşmuş bir duvardır. Asit, enzim ve mukoza örtüsü içerdiği hücreler ile kas katmanları ve karın zarı oluşturur. Gıdaların bağırsağa gönderilmesi için halka şeklini alarak kasların kasılmasından faydalanır. Midenin sol yanında dalak, sağ yanında karaciğer ve alt tarafında bağırsak bulunur. |