Mide Ağrısı Nedenleri

Yemek yedikten sonra yemeden önce (Aç iken genelde) sol kaburgamızın hemen altında karına bazen de sırta doğru vuran ağrılar hissedebilirsiniz. Bu ağrıların tanımı oldukça zordur zira yanmayla karışık tuhaf bir his bu ağrılara eşlik etmektedir. Diğer yandan mide ağrılarının karakteristik bir özelliği de batma gibi bir ağrıyla birlikte seyreden ağırlık hissidir.

Birçoğumuz, yediğimiz yemekten sonra mide ağrısı veya karın ağrısı çekeriz. Belki de hiçbir şey yemeden de bu ağrıyı hissederiz. Bunun nedeni fizyolojik olabildiği gibi psikolojik de olabilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken şey; bu ağrıların, bir hastalık sonucu mu yoksa basit bir hazımsızlık problemi sonucu mu oluştuğu bilgisidir. Bu bilgi sayesinde erken teşhis mümkün olabilir. Erken teşhis ile olası bir hastalığın önüne geçmiş olursunuz. Çünkü mide veya karın ağrıları genellikle.
* Sinirsel hazımsızlık.
* Safra taşı.
* Ülser.
* Mide kanseri.
* Gastrit ve kolit hastalıklarının habercisidir.

Eğer ağrılarınız 1–2 gün devamlı surette seyir ediyor ise doktorunuza başvurmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır.

Mide Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Mide ağrısının psikolojik nedenlerinin yanı sıra kişideki düzensiz beslenme, hormonsal faktörlerden veya fark etmediği bir hastalıktan dolayı da oluşma riski vardır. Kişide mide ağrısının oluşmasını sağlayacak sebepleri sıralayacak olursak;
• Günlük yaşamın getirdiği stres.
• Herhangi bir besin maddesine karşı alerjik bir durum.
• Kişinin fark etmediği mide ile ilgili bir hastalık.
• Hormonsal faktörler.
• Psikolojik nedenler.
• Çevresel faktörler.

Kişide mide ağrılarına sebebiyet verebilir. Bu ağrının sebeplerini ancak doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Mide Ağrısı Kimlerde Görülür?

Mide ağrısı hemen hemen herkeste görülebilen bir durumdur. Bu hayatınızın bütününe yayılabildiği gibi hayatınızın sadece belirli bir bölümünde de görülebilir. Ancak mide ağrıları genetik yatkınlığı olan insanlarda biraz daha fazla görülebilmektedir. Sinirsel sorunları olan gergin yapılı insanların sık sık mide ağrısı çektiği vakidir. Düzensiz beslenme alışkanlığı olan bireylerde mide ağrıları ciddi boyutlarda artmaktadır. Kültürel özelliklerden kaynaklanan beslenme rejimleri de mide ağrılarını artıran faktörlerdendir.

Örneğin: Çok baharatlı veya yağlı beslenme rejimleri.

Mide Ağrısının Tedavi Yöntemleri

Mide ağrılarını iyileştirmenin yolu mide ağrılarına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak ve duruma göre ilaçlı müdahalelerle midenin zarar görmüş kısımlarını tedavi etmekten geçer.
* Mide ağrılarının tedavisinde.
* Koruyucucu tedavi.
* Mide ağrılarının ortaya çıkmasına neden olan faktörlerin hafifletilmesi.
* Baskılayıcı önlemler (Mide asidi gibi etkenlerin baskılanması gb.)

Midede oluşan tahrişlerin iyileştirilmesi gibi yöntemler çok önemlidir. İlaçla yapılan bu iyileştirme çabaları genelde bir doktor gözetiminde yapılır ve çok iyi sonuçlar alınır. Ancak unutulmaması gereken şey erken teşhistir. Erken teşhis birçok hastalığın iyileşmesinde çok önemli bir etkendir.

Şifalı bitkilerle mide ağrısı tedavisi

Tarçın, bal, nane ve papatyanın mide ağrılarına iyi geldiğidir. Bu yüzden, hastalık nedeni olmayan ağrılarınız için, yapacağınız papatya çayı, nane çayı ya da tarçınla balın karışımı midenizin ağrısını kesmesine yardımcı olacaktır. Bitkisel tedavi yöntemi için işinize yarayacak ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir reçete vererek yazımızı sonlandıralım.

Malzemeler: Ağulu Kök, Papatya Tohumu, Amber Kabuğu, Yapılışı: Ağulu kökü ve amber kabuğunu 30 dakika suyun içinde haşlayıp süzünüz. Süzdüğünüz sıvının içine papatya tohumlarını ekledikten sonra, şurup kıvamını alana kadar karıştırınız.

Uygulanışı: Hazırlamış olduğunuz bu karışımın içine kesinlikle tatlandırıcı eklemeden, ağrınızın olduğu süre boyunca yemeklerden sonra olmak koşulu ile bir fincan olarak içiniz.
21.01.2024 15:39:51
Mide Ağrısı Nedenleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mide Ağrısı Nedenleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

105 Yorum Yapılmış "Mide Ağrısı Nedenleri"
gece yarısı aşırı mide ağrısıyla uyanıyorum.ilaç falan fayda etmiyo ağrı sol tarafta daha çok hissediliyo sebebi ne olabilir
MERYEM . 05.03.2016
Midem çok kötü ağrıyor kısa bir çözüm bularmısınız
cemre . 05.08.2014
benm şikayetim 2-3 gündür mide ağrısı çekiyorum mide ağrım başıma vurdu ve hem başım hem midem ağrıyor sizce evde bunun tedavisi nasıl olmalı
ferit . 11.08.2013
Nurdan hanımla aynı durumdayım 4gündür devam ediyor bu şey. Mide bukantım yanmam ağrılar çok acıyan kasılmalar oluyor. Yemek yediğimde geçtiği için açlık hissi gbi birşey ama yarım saat sonra tekrar başlıyor hepsi. Nedir bu?
Su . 05.05.2018
Benım anıden mıde bulantım yanmam ve kazıntısı oldu yemek yediğimde gecıyo yemedıgımde ıse hemen baslıyo ne yapmam gerekiyor yorumunuzu bekliyorum
Nurdan . 02.04.2018
Bende kücüklügümden beri karın agrısı migde bulantısı var yarın endoskobiye giricem acaba bu agrıların nedeni ne olabılir lütfen bilen varsa cevap versin
Misafir . 02.11.2017
Merhaba.15 yasindayim ve midem cok siddetli agriyor 1 gun gecti agrim yoktu sonra yeniden agrimaya basladi yedigim yemeklerden sonra yediklerimi kusmak istiyorum sanki hancerle midemi desiyormus gibi bir agri var.Bunun icin ne yapmaliyim? Tesekkurler.
Aysu . 12.10.2017
Midede çok sis yenen hamile gibiyim migde fıtığı olabilirmi
Cahide . 25.05.2017
Benim midemde ölecek kadar bir ağrı var midemden az yukarı doğru midemde dahil olarak çok şiddetli ağrı var tualetimide gelmiyor işte bu gün oldu bana sizce bu mide ağrısı nedir?
Esma . 08.02.2016
Merhaba . Benim bir yıl önce midemden yukarıya göğüs kafesime doğru ve sırtımda nefesimi kesen çok şiddetli ağrı vardı , sonuç olarak safra kesesi taşı olduğu ortaya çıktı ve safra kesem alındı . Aradan bir yıl geçti ve şu an aynı ağrıları yaşıyorum . altı ay önce diş tedavisi gördüm yanısıra bir ay majezik kullandım ve mide yanması ve gastrit başladı artık yanma ve gastrit yok. 5 aydır (L.n.s.r) mide koruyucu ilaç kullanıyorum onunla beraber iki kutu dicatel kullandım artık onu kullanmıyorum. şimdi ise ilk eylül ayında yukarıda yazdığım ağrılar başladı yukarıda yazdığım ilaçlar ve gaviskon kullanarak ağrılarım geçmişti ama şimdi dört beş gündür ara ara aynı ağrıyı yaşıyorum ve gaviskon kullanıyorum ağrının dışında başkabir şikayetim yok ama zaten o ağrı beni öldürüyor , yer yer kelimeyi şahadet getirdiğim oluyor . uzman bir doktora fırsat bulup gidemedim işlerimden dolayı . selametle kalın .
Hikmet Dönmez . 14.01.2016
yemekyediğim zaman ağrı nefes darlığı ve kusma oluyor halsizlik ne den acaba
merve demir . 07.01.2016
18 Yaşındayım son bir buçuk aydır midemde ağrı var.Yemek yersem biraz olsun geçiyor bir saat sonra tekrar başlıyor.Spordan sonra şiddetleniyor özellikle sebebi nedir ?
Batuhan . 02.01.2016
Önce aclik hissi veriyor hemen yemek yemessem agri basliyor. Midemdr dayanılmaz bir ağrı oluyor neden kaynaklanır?
YASEMİN . 16.11.2015
merhaba 18 yaşındayım son 4 gündür şiddetli mide ağrısına uyanıyorum sağıma yada soluma döndürmüyor ve dün akşam yemek yerken kramp gibi bi ağrı girdi daha önce midem yanardı veya ağrı olurdu ama bu kadar olmazdı ne yapma mı önerirsin ve neden kaynaklanıyor olabilir yardımcı olabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler..
Aslı . 20.06.2015
BENİ ARIYOR EVDE YERKEN BUGÜN OKULDA TOST ÖĞLENDE YEDİM HELEN ARAYOR NE YAPBİLİM MİDE İLAÇI İÇİTM FAYDASI OLMADI NE ÖRESİNİZ FAYDASI OLMADI NE ÖNERSİNİZ BANA SÜTTE FADASI OLMADI TARİF FAYDASI NEDİR SÖYİLYİNİZ BANA.
ÖZGE ALAGÖZ . 02.06.2015
benim midem 15 yıldır yanıyor 3 defa endoskopi yaptıırdım doktorlar bisey yok diyor ama 15 yıldır ilac kullanmasam duramıyorum özellikle geceleri acı su geliyor agzıma bıktım artık caresi nedir
hakan balta . 26.04.2015
Midemde kasilmalar oluyor gogus kafesimde agri oluyor nedeni nedir acaba hangi bolume bas vurmam gerekiyor
özgün şimşek . 16.03.2015
Merhabalar, 1 hafta önce prednoll diye bir nefes açıcı iğne vurdular. o günün gecesinden beri mide bulantısı kusma yaşıyorum. son 3 gündür mide bölgemde ve bağırsaklarımda ağrı var. sizce kötü bişiy varmıdır. bunun için hangi doktora gitmeliyim. şimdiden teşekkür ederim.
Emin Varlık . 03.02.2015
Önce aclik hissi veriyor hemen yemek yemessem agri basliyor. Mideme elliyemiyecek kadar ağri oluyor neden acaba..
furkan . 01.01.2015
ya sabahları kalktımda midem agrıyor ve yürüyüş yaptımda agrıyor
halil ibrahim . 01.12.2014
benm kalp ritim bozukluğum var doktorlar tedavisi yok diyor bana bilgi verirmisininz
sermin . 16.11.2014
İnsankar kendilerine bakmadıgı icinde olur
zahide . 07.10.2014
Benimde bu sabah sol bölgeme ağrı girdi. Daha önce de vardı ve genelde biraz sırtüstü yattığım zaman ağrı geçiyordu. Uzun bir süre yoktu ve şimdi sabahleyin tekrar ağrımaya başladı. Sırt üstü yattım,biraz rahatladım ama eskisi gibi tam olarak geçmedi. Ağrı hafifledi ama hafiften devam ediyor. İki tane asit giderici Renie tablet aldım. 1 saat sonrada sütlü nescafe içmeye başladım. Neskafenin mide asidini bastırdığı söyleniyor. Umarım iyi gelir. Devam ederse,ertesi gün doğru bir gastro doktoruna gidicem artık..
bilge . 23.09.2014
midem araliklarla agriyor yani sanki biri bicagi mideme sapliyor ne deni ne olabilir?
rümeysa . 11.09.2014
merhaba benimde midemde gastrit var hortumla bakıldı. ilaç alıyorum. ve arkadaşlar mide ağrısına gazoz çok iyi geliyo bastırıyo biraz da sıcak tutarsanız geçiyo ben genelde öyle yapıyorum . soda da olur
ırmak aksoy . 29.08.2014
Midem çok ağrrıyor arada bi pıçak sokuluyo gibi oluyor ne yapmalıyım
Filiz . 26.08.2014
midemde 2 gündür ağrı var midem bulanıyo sinrleniyorum kimseyi görmek istemiyom sizce neden eşimlle aramda bozuluyor bana fikir verin kasıklarımda ağrıyo cvp bekliyom
keziban . 28.07.2014
Az yemek yiyorum yine de midem şişiyor. Ancak sırtüstü yattığım da ağrım duruyor. Sürekli karnım şiş. Ne yapmalıyım?
Hayal . 27.07.2014
midem aşırı derecede çok ağrıyor ne yapmalığım mide bulantılarım artı kusacak gibi oluyorum ve sırtım aşırı derece ağrıyor
semra duman . 23.07.2014
merhaba yaşım 15 çok kola içiyordum son 1 kaç günde bıraktım fakat 2 gündür midem ağrıyor ve hafif mide bulantısı hissi oluşuyordu çözümünü internetten araştırdım fakat bulamadım
umut . 15.07.2014

Midenin Kalp Gibi Atması

Midenin kalp gibi atması, Bireyin karın bölgesinde hissettiği, kalp atışına benzer bir durum olan mide atması şeklinde ifade edilebilmektedir. Midemizde hiss...
Devamını Oku

Mide Ağrısı ve İshal

Mide Ağrısı ve İshal: Soğuk kış aylarında mide ağrısı ve ishal sıkıntısı çekmek pek de şaşırtıcı bir durum değildir. Bir çoğumuz mide ağrısını üşütmey...
Devamını Oku

Sabah Görülen Mide Bulantısı

Sabah Görülen Mide Bulantısı, uzmanlar tarafından kusacakmış gibi kötü bir hissin meydana gelmesi durumu olarak tanımlanan mide bulantısı tek başına bir hast...
Devamını Oku

Mide Kazınması

Mide kazınması, halk arasında açlığın olduğunu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Acıkma nedeniyle midenin zil çalması gibi etkile hissedilen mide k...
Devamını Oku

Mide Ödemi

Mide ödemi; mide ve on iki parmak bağırsağı yüzeyinde veya daha derin katlarda ilerleyen ve genellikle de Helicobacter Pylori adı verilen bakteriden kaynaklı...
Devamını Oku

Mideden Ses Gelmesi

Mideden ses gelmesi, günümüzde her insanda meydana gelebilecek bir durumdur. Hatta bu durum özellikle yatarken çok sık bir şekilde meydana gelerek sizlere ra...
Devamını Oku

Mide Bulantısı İştahsızlık

Mide Bulantısı İştahsızlık, Mide bulantısı birçok insanın hayatında sık sık karşılaştığı ve kişiye büyük rahatsızlıklar veren sorunların başında gelmekt...
Devamını Oku

Mide Duvarı Kalınlaşması

Mide duvarı kalınlaşması gastroin testinal olarak tanımlanan mide hastalıklarının önemli bir belirtisidir. Çok kesitli BT teknolojisi mide duvarı kal...
Devamını Oku

Mide Bulantısı ve Halsizlik

Mide bulantısı ve halsizlik, tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeseler de önemli başka hastalıkların haberclsl ya da yan etkisi olabilirler. M...
Devamını Oku

Mide Spazmı

Midenin kramp şeklinde şiddetli ağrılı kasılması olayına Mide Spazmı denir. Ağrı genellikle göbekle kaburgalar arası bölgede hissedilir. Bazen göğüs kafesine ve sır...
Devamını Oku

Mide Gevşekliği

Mide Gevşekliği, Mide ve yemek borusunun bir kapağı vardır. Bu kapağa KÖS adı da verilir. Normalde yemekler yutulduktan sonra yemek borusundan geçerek mideye...
Devamını Oku

Uykuda Mide Bulantısı

Uykuda mide bulantısı, mide bulantısı tek başına bir rahatsızlık olabileceği gibi farklı bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kronik mid...
Devamını Oku

Psikolojik Mide Bulantısı

Sık sık ve nedenini anlayamadığınız bir şekilde mideniz mi bulanıyor? Kokulara, yediklerinize hatta sinirlenmeye karşı tepkilerinizde bulantı ön planda mı? Tıbbi ya...
Devamını Oku

Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yaparmı

Böbrek taşı mide bulantısı yapar mı, böbreklerde meydana gelen taşlar, sırt ağrısı ve mide bulantısı etkisi gösterir. Böbreklerdeki taş oluşumlarında bu...
Devamını Oku

Mide Asidi Fazlalığı

Mide asidi fazlalığı birtakım mide sorunlarını tetikleyen bir durumdur. Normalde midedeki asit belirli bir seviyenin üzerine çıkmaz ancak asit oranının artma...
Devamını Oku

Alkol Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir

Alkol sonrası mide bulantısına ne iyi gelir, mide bulantısı değişik etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlardan birisi de alkol tüketimidir. Özellikl...
Devamını Oku

Geçmeyen Mide Bulantısı

Geçmeyen mide bulantısı, kronik mide bulantısı olarak da adlandırabileceğimiz bir rahatsızlık türüdür. Genellikle tek başına bir hastalık olarak kabul edilem...
Devamını Oku

Mide Fesadı

Mide fesadı, mide fesadı genellikle besinleri fazla çiğnemeden mideyi aşırı şekilde doldurma hızlı yemek yeme gibi durumlarda oluşur. O kadar çok ve sık yapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mide Hastalıkları Nelerdir
Midenin Kalp Gibi Atması
Mide Ağrısı ve İshal
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Mide Kazınması
Son Forum Konuları
Mide Agrisii
Soru Cevap
Mide Yanması Şikayetim Var
Midem Cok Agriyor
En Büyük Risk Nedir?
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024