Mide Ağrısı

Mide ağrısı hemen hemen hepimizin ara sıra karşılaştığı durumlardan birisidir. Bazı durumlarda son derece şiddetli şekilde meydana gelen mide ağrısı ile insanlar çok büyük acılar çekebilmektedir. Kısa ancak şiddetli kramplar klasik mide ağrısının başında gelmektedir. Vücutta meydana gelen ağrılar aslında bir organımızda sorun olduğunu bildiren öncüler olmaktadır.
Mide ağrısı da yediğimiz yemeklerin midemize dokunduğunu, rahatsız ettiğini veya gaz yaptığını bizlere işaret etmektedir.

Mide Ağrısı Neden Olur?


Mide ağrısı sık karşılaşılan durumlardan birisi olduğundan birden çok neden sıralanabilmektedir. Ancak ana başlıklar altında incelemek gerekirse başlıcaları şunlardır:
  • Fazla yemek yemek - hızlı yemek yemek: Mide ağrısının en temel nedenlerinden birisi aşırı veya hızlı yemek yemektir. Mide bir anda tıka basa dolduğunda tepkisini ağrı olarak ortaya koymaktadır. Aşırı yemek yedikten sonra fazla gerilen mide ağrıyarak kişiye rahatsızlık vermektedir. Bu şekilde ortaya çıkan mide ağrısı midenin yenilen yiyecekleri sindirmede zorlandığını göstermektedir. Fazla yemek yemenin yanı sıra hızlı yemek yemek de mide ağrısına sebep olmaktadır. Hızlı yemek yemek hazmı zorlaştıracağından mide için son derece zararlıdır.
  • Enfeksiyonlar: Mide ağrısı ile ilgili biyolojik anlamda büyük sorunlardan birisi de enfeksiyonlardır. Vücuda bir şekilde girecek olan virüs veya bakteriler sindirim sistemini bozarak mide ağrısına neden olabilmektedir.
    Bu şekilde meydana gelen mide ağrısı genellikle kusma ve ishalle kendisini göstermektedir. Bunların yanı sıra gıda zehirlenmeleri, boğaz rahatsızlıkları mide ağrısına neden olabilecek durumlar arasında yer almaktadır. Enfeksiyondan kaynaklı mide ağrısına yakalanmamak için el temizliğine ve meyve sebzelerin temizliğine dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü virüs ve bakterilerin birincil kaynakları bu yollar olmaktadır.
  • Kabızlık: Mide ağrısının baş nedenlerinden birisi de kabızlık olmaktadır. Yeterince sıvı besin tüketilmediğinde mide ağrısı ve kabızlık kaçınılmaz bir durumdur.
  • İltihap: Midede meydana gelebilecek olan bir tahriş ya da iltihap da mide ağrısına neden olabilmektedir. Ülser, apandisit, bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar bunu tetikleyebilecek başlıca nedenlerdir.
  • Anatomik problemler: bu durum organların yapısı ve kusurları ile alakalı olmaktadır. Mideye bağlı organlarda meydana gelebilecek bir rahatsızlık ya da midedeki bir bozukluk mide ağrısına neden olabilmektedir.
  • Stres: Birçok rahatsızlığın baş sebebi olarak gösterilebilecek olan stres, mide ağrısına da neden olabilmektedir. Geçirilen kötü dönemler, anlık heyecanlar, korkular ve panik halleri mide ağrısına neden olabilmektedir. Bu durumun içerisine sinirsel rahatsızlıklar da girebilmektedir. Bazı kişilerde aşırı sinirlenme ve gerginlik anında acı verecek şekilde mide ağrısı meydana gelebilmektedir.
  • Fazla kilo: Birçok hastalık için de davetiye çıkarabilecek olan kilo, mide ağrısında da baş köşede duran nedenlerden olmaktadır. Aşırı kilo ile vücudun taşıdığı yükün artması ve midenin geniş bir halde vücutta sarkması, beraberinde başka hastalıklarla birlikte mide ağrısını getirmektedir. Mide üzerinde meydana gelebilecek baskıyla birlikte reflü sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Mide Ağrısına Karşı Neler Yapılabilir?


Mide ağrısına karşı doğal ve pratik yöntemlerle birçok önlem alınabilmektedir. Özellikle anlık mide ağrısı hazırlanacak doğal ve kolay ürünlerle geçirilebilmektedir.
  • Eğer ülserden kaynaklı mide ağrısı yaşıyorsanız tarçın ve balı karıştırarak rahatsızlığınıza çözüm bulabilirsiniz. Tarçın ve bal bileşeni midenin kısa sürede sakinleşmesini sağlayarak mide ağrısını geçirmektedir. Tarçın sayesinde ülser nedeniyle var olan iştahsızlık ortadan kalkmaktadır.
  • Anlık mide ağrısı için doğal yöntemlerden bir tanesi de süt olmaktadır. Ancak bilimsel araştırmalarda sütün gaz yapma etkisi nedeniyle mideye daha fazla zarar verdiği yönde bir görüş bulunmaktadır. Bu nedenle şu anda hangi tür mide ağrısı için süt tercih edilebilir, kişiye göre değişmektedir.
  • Bir bardak ılık suda yine mide ağrısı için son derece faydalıdır. Özellikle yemekten önce ve sonra bunu yapmak midenin rahat çalışmasını sağlamaktadır.
  • Kabızlıktan dolayı mide ağrısı yaşayanlar kayısı kurusu, incir kurusu, erik kurusu gibi besinlerle midelerini rahatlatabilirler.
  • Doğal içecekler de mide ağrısında birebir etkili olmaktadır. Evde yapılan vişne, erik, elma suları hem ağrıyı tedavi etmekte hem de diğer rahatsızlıklara karşı önlem olmaktadır.
  • Yemeklerde maydanoz kullanmak mide ağrısını önlemek için yapılabilecek şeylerdendir. Özellikle de sap kısmı son derece faydalı olmaktadır.
  • Mide ağrısı geldiği anda papatya çayı içmek midenin rahatlamasını sağlamaktadır. Bağırsak ve gaz problemi olanlar için de birebirdir.

Mide Ağrısıyla Karşılaşmamak İçin Yapılması Gerekenler


Mide ağrısıyla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlar uygulandığı takdirde anlık mide ağrısı ile karşılaşma oranı minimum düzeye inmektedir.
  • Kronik mide ağrısı olanların soğan ve sarımsak tüketmemesi gerekmektedir.
  • Kabuğu ve sindirimi zor meyve ve sebzelerden uzak durulmalıdır.
  • Aşırı derecede asitli besinlerden ve içeceklerde uzak durulmalıdır.
  • Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Düzenli öğünlerde yemek yenilmelidir.
  • Öğünlerde çok yemek yerine, dengeli şekilde yemek yenmelidir.
  • Yemekler hızlı bir şekilde değil, yavaş yavaş sindirerek yenmelidir.
  • Yemekten önce ve sonra bir bardak sıcak su veya ılık su içmek hazmı kolaylaştırmaktadır.
  • Ramazan ayında iftar vakitlerinde yemeğe aşırı yüklenmemek gerekmektedir. Sonrasındaki dönemlerde kalıcı mide sorunları meydana gelebilmektedir.
  • Uyku düzenine dikkat etmek gerekmektedir.
19.01.2024 23:52:26
Mide Ağrısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mide Ağrısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

5 Yorum Yapılmış "Mide Ağrısı"
3 günden beri şiddetli karın ağrısı var ne iyi gelir
hakkı . 08.06.2014
hocam benim midemde kuru bir ağrı oluyor öyleki dişlerimin dibine vuruyor sırtımda da bunu hissediyorum reflüm var ama kalpdende kardolojiye gittim kalp sağlam çıktı bu kramp ağrısı gibi hocam sebebine olabilir kilo olarakda öyle aşırı deyilim gece yatar ken daha sık oluyor bir bardak ılık su veya şekert veyadabir kaşık bal alıyorum bunlar iyi geliyor önerileriniz için şimdiden saygılar
ismail sayar . 14.03.2014
Uyku düzeninin bozuk olması sindirim sistemini de düzensizleştirir ve vücut sindirimini belli bir sisteme oturtamazsa mide ağrısı baş gösterir. Ayrıca aşırı sigara içmek de vücutta fazladan gaz yapar ve sindirim sisteminini işlevini bozar.
İhtişam . 22.02.2014
şifalı bitkilerde işinize yarayabilir
Özduru . 22.02.2014
1 ay önceden bu yana midemde agrı karın kaslarıma benzer agrı hıssediyordum acil e gittim dr büyük abdestimin kahve telvesi gibi oldugunu gögüs kafesimin altında agrı olduguınu söyledim kan tahlılı yaptı normal cıktı mide koruyucu verdi aradan 1 hafta sonra dahılıye dr gittim oda kan tahlılı rontgen ultrason yaptırdı mide kanamasından şupelınılmişti hiç bişey çikmadı oda 2 adet hap verdi yolladı ama halen agrı arar ara gelıyor nedeni sizce nedir ?
KEMAL . 03.07.2013

Midenin Kalp Gibi Atması

Midenin kalp gibi atması, Bireyin karın bölgesinde hissettiği, kalp atışına benzer bir durum olan mide atması şeklinde ifade edilebilmektedir. Midemizde hiss...
Devamını Oku

Mide Ağrısı ve İshal

Mide Ağrısı ve İshal: Soğuk kış aylarında mide ağrısı ve ishal sıkıntısı çekmek pek de şaşırtıcı bir durum değildir. Bir çoğumuz mide ağrısını üşütmey...
Devamını Oku

Sabah Görülen Mide Bulantısı

Sabah Görülen Mide Bulantısı, uzmanlar tarafından kusacakmış gibi kötü bir hissin meydana gelmesi durumu olarak tanımlanan mide bulantısı tek başına bir hast...
Devamını Oku

Mide Kazınması

Mide kazınması, halk arasında açlığın olduğunu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Acıkma nedeniyle midenin zil çalması gibi etkile hissedilen mide k...
Devamını Oku

Mide Ödemi

Mide ödemi; mide ve on iki parmak bağırsağı yüzeyinde veya daha derin katlarda ilerleyen ve genellikle de Helicobacter Pylori adı verilen bakteriden kaynaklı...
Devamını Oku

Mideden Ses Gelmesi

Mideden ses gelmesi, günümüzde her insanda meydana gelebilecek bir durumdur. Hatta bu durum özellikle yatarken çok sık bir şekilde meydana gelerek sizlere ra...
Devamını Oku

Mide Bulantısı İştahsızlık

Mide Bulantısı İştahsızlık, Mide bulantısı birçok insanın hayatında sık sık karşılaştığı ve kişiye büyük rahatsızlıklar veren sorunların başında gelmekt...
Devamını Oku

Mide Duvarı Kalınlaşması

Mide duvarı kalınlaşması gastroin testinal olarak tanımlanan mide hastalıklarının önemli bir belirtisidir. Çok kesitli BT teknolojisi mide duvarı kal...
Devamını Oku

Mide Bulantısı ve Halsizlik

Mide bulantısı ve halsizlik, tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeseler de önemli başka hastalıkların haberclsl ya da yan etkisi olabilirler. M...
Devamını Oku

Mide Spazmı

Midenin kramp şeklinde şiddetli ağrılı kasılması olayına Mide Spazmı denir. Ağrı genellikle göbekle kaburgalar arası bölgede hissedilir. Bazen göğüs kafesine ve sır...
Devamını Oku

Mide Gevşekliği

Mide Gevşekliği, Mide ve yemek borusunun bir kapağı vardır. Bu kapağa KÖS adı da verilir. Normalde yemekler yutulduktan sonra yemek borusundan geçerek mideye...
Devamını Oku

Uykuda Mide Bulantısı

Uykuda mide bulantısı, mide bulantısı tek başına bir rahatsızlık olabileceği gibi farklı bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kronik mid...
Devamını Oku

Psikolojik Mide Bulantısı

Sık sık ve nedenini anlayamadığınız bir şekilde mideniz mi bulanıyor? Kokulara, yediklerinize hatta sinirlenmeye karşı tepkilerinizde bulantı ön planda mı? Tıbbi ya...
Devamını Oku

Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yaparmı

Böbrek taşı mide bulantısı yapar mı, böbreklerde meydana gelen taşlar, sırt ağrısı ve mide bulantısı etkisi gösterir. Böbreklerdeki taş oluşumlarında bu...
Devamını Oku

Mide Asidi Fazlalığı

Mide asidi fazlalığı birtakım mide sorunlarını tetikleyen bir durumdur. Normalde midedeki asit belirli bir seviyenin üzerine çıkmaz ancak asit oranının artma...
Devamını Oku

Alkol Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir

Alkol sonrası mide bulantısına ne iyi gelir, mide bulantısı değişik etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlardan birisi de alkol tüketimidir. Özellikl...
Devamını Oku

Geçmeyen Mide Bulantısı

Geçmeyen mide bulantısı, kronik mide bulantısı olarak da adlandırabileceğimiz bir rahatsızlık türüdür. Genellikle tek başına bir hastalık olarak kabul edilem...
Devamını Oku

Mide Fesadı

Mide fesadı, mide fesadı genellikle besinleri fazla çiğnemeden mideyi aşırı şekilde doldurma hızlı yemek yeme gibi durumlarda oluşur. O kadar çok ve sık yapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mide Hastalıkları Nelerdir
Midenin Kalp Gibi Atması
Mide Ağrısı ve İshal
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Mide Kazınması
Son Forum Konuları
Mide Agrisii
Soru Cevap
Mide Yanması Şikayetim Var
Midem Cok Agriyor
En Büyük Risk Nedir?
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024