Mide Gaz Sancısı

Hava yutma (Aerofaji) mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar. Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan (Gevşek) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur.

Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince bağırsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın bağırsaklara geçer ve makat yolu ile atılır.
Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince bağırsaklarda emilir ve kalın bağırsağa kadar ulaşmaz.

Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması 


İnsan vücudu bazı karbonhidratları (Şeker, nişasta) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince bağırsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince bağırsaklardan kalın bağırsağa geçtiğinde, kalın bağırsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit, insanların üçte birinde de metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Araştırmalar neden bazı insanlarda metan gazı oluşup bazılarında oluşmadığını açıklayamamıştır.

Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın bağırsaktaki bazı bakteriler diğer bakterilerin oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler.
Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.

Hangi Gıdalar Gaz Yapar? 


Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
  • Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur.
  • Raffinoz: Fasulye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
  • Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikâyeti giderek artacaktır.
  • Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içecek ve meyve sularında tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tatlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
  • Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın bağırsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
  • Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve bağırsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvede bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın bağırsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise bağırsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.

Gaza Bağlı Semptomlar ve Problemler Nelerdir? 


En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği, bağırsakların ne kadar yağ asidi absorbe ettiği ve kişideki kalın bağırsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
  • Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
  • Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Geğirti yapan iki nadir görülen kronik gaz sendromu vardır. Bunlar meganblase sendromu ve gaz-bloat sendromudur. Meganblase sendromu özellikle ağır yemek yeme sonrası, yemek esnasında aşırı hava yutmaya ve bunun midede aşırı şişkinlik yapmasına bağlıdır. Bunun sonucu aşırı şişkinlik, tıkanma hissi ve nefes darlığı oluşabilir ve bu durum kalp krizini taklit edebilir. Gaz-bloat sendromu ise reflü hastalığı ameliyatları sonrası oluşabilir. Bu ameliyatta yemek borusu ile mide arasında oluşturulan yeni yapı gıda ve havanın mideye geçmesine izin verir ancak normal geğirme ve kusma eylemini engelleyebilir. Özellikle çok hava yutanlarda bu durum ciddi bir sorun haline gelebilir.

Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Anksiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.

Çok Gaz Çıkartma Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.

Karında Distansiyon (Aşırı şişkinlik) Çoğu insan karında şişkinlik hissinin çok fazla gaz oluşmasına bağlı olduğunu düşünür. Aslında çoğunlukla gaz miktarı normaldir ancak bazı rahatsızlıklara bağlı kişi çok gaz varmış gibi algılar çünkü gaza karşı hassasiyeti artmıştır. Aşırı karın şişkinliği genellikle bağırsak çalışma bozukluklarına bağlıdır. En sık olarak irritabl bağırsak sendromu veya spastik kolon denilen durumlarda oluşur. Bu kişilerde bağırsak çalışması bozulmuş ve bağırsak adalelerinde kasılmalar oluşmuştur. Kalın bağırsağın splenik fleksura denilen dalak bölgesindeki kısmında gaz sıkışması olabilir. Bu duruma splenik fleksura sendromu denir ve karın üst kısımlarında, özellikle sol üst kısımda rahatsızlık, adale spazmı, şişkinlik, ağrı ile kendini gösterir.

Bağırsaklarda iltihaba, bunun sonucu da daralma ve tıkanıklıklara yol açan divertikül, kron hastalığı gibi durumlarda ve bağırsak kanserlerinde de karında şişkinlik oluşur. Daha önce karın ameliyatı geçirmiş kişilerde oluşabilecek bağırsak yapışıklıkları da karında şişkinlik yapabilir.

Ayrıca çok yağlı gıda yendiğinde de mide boşalması gecikir ve kişiler fazla gaz oluşması olmadan da şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyabilirler.

Karın Ağrısı ve Huzursuzluğu Bazı kişiler bağırsaklarda gaz olduğunda karın ağrısı duyabilirler. Gaz kalın bağırsağın sol tarafında toplandığında kalp sıkışması hissi ile kalp rahatsızlığı ile karışabilir. Kalınbağırsağın sağ tarafında aşırı gaz olduğunda ise safra kesesi ve apandisitte duyulan ağrılara benzer ağrılar oluşabilir.

Tanı Metotları

Gaz yakınması bazı ciddi hastalıklarda da oluşabileceği için kişiye tanı konup bu hastalıklar ekarte edilmelidir. Kişinin yeme alışkanlıkları ve yakınmalarının birbiri ile ilgisini belirlemek önemlidir. Hangi gıdaların daha çok gaz yaptığı araştırılır.

Eğer laktoz yetersizliğinden şüphelenilirse bir müddet için süt ve sütlü gıdalar yasaklanarak durum takip edilebilir. Laktoz intoleransını belirlemek için kan ve nefes testleri yapılabilir. Karında aşırı şişkinlik olanlarda karında su toplanıp toplanmadığı, bağırsaklarda iltihabi hastalık olup olmadığı incelenmelidir.

Karında şişkinlik ve gaz yakınmaları olan 50 yaşın üzerindeki kişilerde kalın bağırsak kanseri olasılığı dikkate alınmalıdır. Özellikle ailesinde bağırsak kanseri olan kişilerde bu durum daha önemlidir. Bu durumda bağırsakların ışıklı kamera ile incelenmesi anlamına gelen kolonoskopi yapılmalıdır. Özellikle açıklanamayan kilo kaybı, ishal veya gaitasında kan olan kişilerde bu olasılık çok dikkatle araştırılmalıdır.

Gaz Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir? 

Belirli bir hastalık sonucu oluşmadığı gösterilen gaza bağlı rahatsızlıkları geçirmek için diyet değişikliği, gerektiğinde ilaç kullanılır ve hava yutmayı azaltmak gereklidir. Doktorların azaltmalarını veya kesmelerini önereceği gıdalar maalesef genellikle meyve, sebze, hububat ve süt ürünleri gibi sağlıklı gıdalardır. Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltmak için yağsız gıdalar yenmelidir. Böylelikle mide daha hızlı boşalır ve gaz bağırsaklara daha hızlı geçip ileriye doğru gider.

Her bir gıdanın gaz yapıp yapmayacağı ve eğer gaz yaparsa ne kadar gaz yapacağı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için her bir bireyle ayrı ayrı konuşup ona göre diyet düzenlemesi yapılmalıdır.

Gaz yakınmaları diyet düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preparatları, bağırsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir.

Yutulan havayı azaltmak için sakız çiğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek gereklidir. Eğer takma diş kullanılıyorsa bu mutlaka çeneye oturan bir protez olmalıdır.

Sonuç olarak, görüldüğü gibi gaz ve şişkinlik yakınmaları basit hazımsızlık şeklinde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik birçok rahatsızlıktan da meydana gelebilir. Bu nedenle bu tip yakınması olanlar, eğer yakınmaları süreklilik kazanıyorsa mutlaka bir doktora başvurmalı, tanı ve tedavilerinin doğru bir şekilde yapılması sağlanmalıdır.
20.01.2024 10:38:36
Mide Gaz Sancısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mide Gaz Sancısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

17 Yorum Yapılmış "Mide Gaz Sancısı"
Gaz sancisi felaket dayanilacak bi agri degil her ne yolu denediysem geciremedim 3 gun4 gun suruyor
Aliriza . 22.12.2017
3 yıla yakındır apandisit ameliyatı oldum karnımda asırı gaz var sol gögsümde agrı nefes darlıgı var sol sırtımda agrı var ne yapabilirim.
23 . 05.11.2016
Midemde aynı notada bir ağrı oluyor sonra çok açmış gibi hissediyorum
Hasta . 23.04.2016
Arkadaşlar günlerdir belime sırtıma vuran gaz sancısını cektikten sonra pankreoaflat isimli ilacı deneyim dedim. Daha ilk içişimde beni bu sancıdan kurtardı.
SÜLEYMAN . 22.04.2016
hortum attırdım 2 sene oldu pan gastirit denildi helikobakteri var 3lü antibiyotik seti kullandım sonra bir daha hortum attırdım hafif antral gastirit var dediler çok geirme ve gönsümde ağrı bazen bazen kronik gastiriten kurtulmanın yolu nedir teşekkürler
metin . 21.12.2015
Merhaba. Benim midemde Gastritik ülser var. İki gün önce yediğim zeytinden dolayı midem sürekli gaz yapıyor. Gaviscon Lansoprol ve meteospasmly ilaçlarını kullanıyorum ama 2 gündür ne yesem midem ağrıyor ve daha çok gaz yapıyor. Ne yemeliyim ki böyle sorunlarla karşılaşmayayım ?
Pamuk . 30.12.2014
merhaba,benimde 9 yasinda bir kizim var yillardir karinda gaz sancisi oluyor ve bu sanci mideye vuruyor doktou bütün var olan testleri yapmasina ragmen bir sonuc elde edemedi.ben ne yapabilirim ve bu konuda bildiginiz uzman bir doktor vatsa lütfen yazarsaniz sevinirim.
fadime . 26.08.2014
Gaz giderici olarak bol bol KİMYON tüketin faydasını göreceksiniz . Tatlı kaşığı kadar kimyonu suyla yutun , Yada kimyonu kaynatıp ılıtıp suyunu için , bebeklere de verilebilir. İmkan varsa organik kimyon olsun , geçmiş olsun..
Ayşe . 29.06.2014
benim başıma geldi aynısı.gaz sancısı,mide ağrısı.pankreas ağrısı.bunların ilk suçlusu süt içip yatmaktır.yani olayı bu seviyeye taşıyan birinci suçlu yatarken içilen süttür.süt röflü yapıyor ve vücudun dengesini alt üst ediyor.yani röflü başladığında gaz ve kabızlığa kadar gidebiliyor.buda şiddetli ağrılara neden olabiliyor.bunuda her doktor anlamayabiliyor malesef.yemek yiyip kesinlikle yatmayın.çaresini sabah aç karnına içilen LANSOR ve GAVİSCON da buldum.gavisconun birde katısı var onun sıvı olanını aldım.süper bir ikili oldu beni iyileştirdi.ama buna rağmen yapılmaması gerekenler şunlar:fazla çay içmek,katı yiyeceklerle beslenmek,yatmadan önce yemek ve süt içmek bunlar tehlikeli.birde fazla kilo herzaman tetikliyebiliyor.umarım birilerine bir çare olabilmişimdir.
servet . 12.06.2014
yazdıklarınız bende harfi harfine uyuyor, çok yararlı bir yazı. ancak sormak istediğim pratik bir soru var, geceleri sancı geldiği zaman tam olarak nasıl bir strateji izlemeliyim rahatlamak için?
arif . 25.04.2014
Hani öyle iyi doktor bu ülkede 3 defa doktora gaz şikayeti için gittim ezbere ilaç yazıp gönderdi tedavi ilgi hiç kalmamış 4 yıldır aşırı gaz var bende ne yapıcam nereye gidicem bilmiyorum memlekette doktor yok malesef.
Abdullah . 29.08.2013
sahurda karpuz üzüm yedim 1bardak su içip yatdım hemem fenalaşdım titreme başladı bedenim cekiliyor olddu zorla büyük aptesimi yaptım biraz rahatlargibi oldum gaz yapabilirmi
md . 23.07.2013
Annemin bu akşam midesi ağrıdı nedeni nedir ?
duygu . 20.07.2013
Yemek yesem de yemesemde karnım aşırı gaz ile doluyor, devamlı geğirme oluyor. gitmediğim doktor kalmadı, hemen helen tüm gaz gidericileri kullandım. doktorun birtanesi midende mikrop var dedi, 14 gün lük bir haf kullandım yine geçmedi. doktorlar bu kadar ilgileniyorlar.
ADSIZ 66 . 05.06.2013
aşırı gegrme ... daha çok sitresli durumlarda oluyor .örnegin ,aile içi karı koca problemi yaşıyorken ,alıngan yapı oluşum ,her şeyi dert edindigim ,gibi durumlar ... gegırtı yaparak mıde yanması azda olsa avretmahall ustu agrı yardımcı olursanız memnun olurum ...
yıldız 1964 . 15.05.2013
Asiri sekilde gegirmelerim oluyor cok slk ve kisa uzun suren gegirme sonunda kusma yada hava kusma kusma hissini yasiyorum ama sadece migdemden hava geliyor cok sikintidayim acaba hastaligim ne olabilir
halide . 25.02.2013
eşim çok fazla mide sancısı çekiyor ve çok fazla gaz oluyor ve çok korkuyor ciddi birşey mi diye yorumlarınızı bekliyorum Editör Mesajı : gaz solunumdan havanın fazla miktarda yutulması sonucu meydana geliyor, kimi zaman çok önemiz iken bazende ciddi olabilir bu nedenle doktora görünmenizde mutlak fayda var
miladi1953 . 13.02.2013

Midenin Kalp Gibi Atması

Midenin kalp gibi atması, Bireyin karın bölgesinde hissettiği, kalp atışına benzer bir durum olan mide atması şeklinde ifade edilebilmektedir. Midemizde hiss...
Devamını Oku

Mide Ağrısı ve İshal

Mide Ağrısı ve İshal: Soğuk kış aylarında mide ağrısı ve ishal sıkıntısı çekmek pek de şaşırtıcı bir durum değildir. Bir çoğumuz mide ağrısını üşütmey...
Devamını Oku

Sabah Görülen Mide Bulantısı

Sabah Görülen Mide Bulantısı, uzmanlar tarafından kusacakmış gibi kötü bir hissin meydana gelmesi durumu olarak tanımlanan mide bulantısı tek başına bir hast...
Devamını Oku

Mide Kazınması

Mide kazınması, halk arasında açlığın olduğunu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Acıkma nedeniyle midenin zil çalması gibi etkile hissedilen mide k...
Devamını Oku

Mide Ödemi

Mide ödemi; mide ve on iki parmak bağırsağı yüzeyinde veya daha derin katlarda ilerleyen ve genellikle de Helicobacter Pylori adı verilen bakteriden kaynaklı...
Devamını Oku

Mideden Ses Gelmesi

Mideden ses gelmesi, günümüzde her insanda meydana gelebilecek bir durumdur. Hatta bu durum özellikle yatarken çok sık bir şekilde meydana gelerek sizlere ra...
Devamını Oku

Mide Bulantısı İştahsızlık

Mide Bulantısı İştahsızlık, Mide bulantısı birçok insanın hayatında sık sık karşılaştığı ve kişiye büyük rahatsızlıklar veren sorunların başında gelmekt...
Devamını Oku

Mide Duvarı Kalınlaşması

Mide duvarı kalınlaşması gastroin testinal olarak tanımlanan mide hastalıklarının önemli bir belirtisidir. Çok kesitli BT teknolojisi mide duvarı kal...
Devamını Oku

Mide Bulantısı ve Halsizlik

Mide bulantısı ve halsizlik, tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeseler de önemli başka hastalıkların haberclsl ya da yan etkisi olabilirler. M...
Devamını Oku

Mide Spazmı

Midenin kramp şeklinde şiddetli ağrılı kasılması olayına Mide Spazmı denir. Ağrı genellikle göbekle kaburgalar arası bölgede hissedilir. Bazen göğüs kafesine ve sır...
Devamını Oku

Mide Gevşekliği

Mide Gevşekliği, Mide ve yemek borusunun bir kapağı vardır. Bu kapağa KÖS adı da verilir. Normalde yemekler yutulduktan sonra yemek borusundan geçerek mideye...
Devamını Oku

Uykuda Mide Bulantısı

Uykuda mide bulantısı, mide bulantısı tek başına bir rahatsızlık olabileceği gibi farklı bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kronik mid...
Devamını Oku

Psikolojik Mide Bulantısı

Sık sık ve nedenini anlayamadığınız bir şekilde mideniz mi bulanıyor? Kokulara, yediklerinize hatta sinirlenmeye karşı tepkilerinizde bulantı ön planda mı? Tıbbi ya...
Devamını Oku

Böbrek Taşı Mide Bulantısı Yaparmı

Böbrek taşı mide bulantısı yapar mı, böbreklerde meydana gelen taşlar, sırt ağrısı ve mide bulantısı etkisi gösterir. Böbreklerdeki taş oluşumlarında bu...
Devamını Oku

Mide Asidi Fazlalığı

Mide asidi fazlalığı birtakım mide sorunlarını tetikleyen bir durumdur. Normalde midedeki asit belirli bir seviyenin üzerine çıkmaz ancak asit oranının artma...
Devamını Oku

Alkol Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir

Alkol sonrası mide bulantısına ne iyi gelir, mide bulantısı değişik etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlardan birisi de alkol tüketimidir. Özellikl...
Devamını Oku

Geçmeyen Mide Bulantısı

Geçmeyen mide bulantısı, kronik mide bulantısı olarak da adlandırabileceğimiz bir rahatsızlık türüdür. Genellikle tek başına bir hastalık olarak kabul edilem...
Devamını Oku

Mide Fesadı

Mide fesadı, mide fesadı genellikle besinleri fazla çiğnemeden mideyi aşırı şekilde doldurma hızlı yemek yeme gibi durumlarda oluşur. O kadar çok ve sık yapı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mide Hastalıkları Nelerdir
Midenin Kalp Gibi Atması
Mide Ağrısı ve İshal
Sabah Görülen Mide Bulantısı
Mide Kazınması
Son Forum Konuları
Mide Agrisii
Soru Cevap
Mide Yanması Şikayetim Var
Midem Cok Agriyor
En Büyük Risk Nedir?
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024