Mide İçin 10 Öneri
Mide için 10 öneri, son zamanlarda mide ağrısı sıkıntıları iyice artmıştır, çünkü artık eskiye göre çok daha sağlıksız besleniliyor. GDO'lu yiyecekler fastfoodlar midemize zarar veriyor ve hemen herkes de bir mide sorunu yaşanıyor. Kimi bu ağrıları ya da yanmaları sorun olarak bile görmüyor ve yine hiçbir önlem almadan hayatına devam ediyor bu da ileride daha ciddi problemlerin oluşmasına sebep oluyor.
Mide rahatsızlıklarını en aza indirmek ya da önleyebilmek için şu öneriler dikkate alınmalıdır.
Mide için 10 öneri- Mide sağlığınız için şişkinlik ve gaz yapan yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Özellikle gaz yapıcı etkiye sahip olan kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi baklagiller gaz yapıcı yiyeceklerdir bunlardan uzak durmak gerekir. Üzüm, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler ve turp, kabak, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler de yerken dikkatli tüketilmelidir. Süt ve gazlı içeceklerde şişkinliğin artmasına sebep olur. Yoğurt ve ayranda sindirim sıkıntısı olanların tüketmemesi gereken gıdalardandır.
- Mide sağlığı için beslenme düzeni oldukça önemlidir bunun için hızlı bir şekilde yemek yemek çiğnemeden yutmak pipetle bir şeyler içerken hava çekmek mideyi çok rahatsız eder.
- Mide rahatsızlıklarının bir diğer sebebi de fazla kilolardır. Fazla kiloya sahip insanlar genellikle yanlış beslenmeler sonucu o hale gelmiştir ve bu nedenle bu beslenme şekilleri mideyi yorar ve hastalıkların oluşmasına sebep olur.
Fazla kilolar mideye baskı yaparak da midede ağrılara sebep olur. Ayrıca kilo vermek amacıyla uygulanan yanlış diyet yöntemlerinde de mide hasar görür. Çok uzun süre aç kalıp sonra birden yemeğe çok yüklenilmesi mideye zarar verir ve spazmlar oluşturur. Bu durumda nane çayı, rezene, papatya, melisa çayları tüketilerek hafif bir rahatlama sağlanabilir. Probiyotikli besinler tüketilebilir.
- Yemek yerken sürekli bir acelelik içerisinde tüketip yemeye zaman ayırmadığımız içinde bu sorunlar ortaya çıkabiliyor. Sanki yemek yemek öylesine geçiştirilecek bir şeymiş gibi alel acele çiğnemeden hemen yutulan yiyecekler mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Özellikle çalışan kişiler sabah kahvaltısı yapmıyor öğlen yoğunluktan yiyemiyor akşam ise 11-12'yi buluyor yemek saati. Böyle bir durumda bu yemek ne ara sindirilecek ne ara eritilecektir biraz muamma. Daha sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazanıp kahvaltıların düzenli yapılması gerekir ve ayrıca ara öğünler tüketilmeli akşamları ise hafif yiyecekler tercih edilmelidir.
- Çiğ sebzeler tüketmekten uzak durun çünkü sindirimde sıkıntılar oluşmasına sebep olacaktır. Çiğ sebzeler tüketmek yerine buharda pişirilmiş daha sağlıklı olan sebzeleri tüketebilirsiniz ya da komposto yaparak tüketin.
- Sindirimin ağızda başladığını hepimiz biliyoruz bu nedenle sağlıklı bir mide için sağlıklı ağız ve dişler gereklidir. Aksi halde dişlerde oluşan sorunlar halledilmeden mide sorunları halledilmez.
- Çok sıcak içeceklerde sindirim sisteminde rahatsızlıklara sebep olur. Sıcak çorbalar, çaylar, kahveler yemek borusunda tahrişe sebep olur bu tahriş mide asidi ile birleşince ciddi sorunlar oluşturur.
- Bol bol su içmelisiniz. Özellikle hazımsızlık sorunu olanların bol bol su tüketmesi gerekir. Yaz günlerinde iki buçuk üç litreye kadar su içilmelidir.
- Mideyi rahatsız etmeyecek olan karnabahar, lahana, ıspanak, muz gibi yiyecekler tüketin bunlar mideyi rahatsız etmez ve mide sağlığını korur.
- Yağ tüketiminde doğal yapılmış olan zeytinyağı tercih edilmelidir.
19.01.2024 14:27:43
Mide İçin 10 Öneri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|