Mide yanması, sorununun giderilmesi için bitkisel çözümlerden fayda alınabilir. Bitkisel öneriler mide yanması ve ekşimesi gibi sorunları gidermek için kullanılan ilaç tedavilerinin yanında ek tedavi olarak düşünülebilir. Mide yanması veya mide ülseri problemlerinde genellikle havuç suyu önerilmektedir. Havucun içerisinde olan birtakım etkenler, vücuttaki besin akışını dengeye koyarak mide ekşimesi, mide yanması gibi midede görülen sorunların oluşmasının önüne geçmektedir.
Mide yanmasına bitkisel çözümler
- Bir fincan kaynar suyun içerisine, 1 tatlı kaşığı bal ve 2-3 damla limon suyu eklenip içilmelidir.
- Özellikle yemeklerin arkasından hemen uzanılmamalı ve nane çayı içilmelidir. Yemeklerden hemen önce ise aynı sefa çayı, keten tohumu, nergis çayı ve meyan kökü gibi bitkiler uygulanmalıdır
- Bir su bardağı duyun içerisine 15 gr kuru üzüm ekleyin ve kaynatın. Yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra ılıkken içilmelidir
- Bir büyükçe su bardağının içerisine yarım fincan patates suyu,1 tatlı kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı lahana suyu eklenilir ve üzerine ılık su ilavesi yapılıp sabahları aç karnına içilir
- Bir bardağın içerisine 1 tane havuç suyu, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı lahana suyu eklenip karıştırılarak içilmelidir. Özellikle sabah uyanınca herhangi bir şey yemeden önce içilmesi daha da etkili olacaktır.
- Bir bardak sıcak suyun içerisine kantaron konulur (70 gr), 10 dakika kadar demlemeye bırakılır ve öğle, akşam yemeklerinden önce aç karnına içilir.
Bu işlem yaklaşık 25 gün hiç bırakılmadan sürdürülmelidir.
Karnabahar
Mide yanması yaşanan durumlarda ağır yağlı ve baharatlı yemeklere bir süre ara verilmelidir. Böyle zamanlarda çeşitli, mideye faydalı sebzelerin tüketilmesi durumun iyileşmesini hızlandıracaktır. Haşlanmış veya buharda pişirilmiş karnabahar, mide çeşitli asitlerin açmış olduğu saldırılara karşı koruma gösterecektir ve gerekli sorunları giderecektir. Karnabaharın ana maddesi olan gafer nato, ülser hapının içerisinde yer alan önemli maddedir.
Lahana
Lahanayı pişirmek yerine yıkadıktan sonra çiğ olarak yemeyi tercih etmelisiniz. Yahut ince şeritler olarak kesip salatasını da yapabilirsiniz. Çiğ lahana pişmişinden daha etkili olarak mide yanmasını geçirecektir.
Patates
Patatesi soyduktan sonra yıkayın ve suyu meyve presinden geçirip alın. Çiğ patates suyu midenin gerçek dostudur. Eğer patates suyunu içemiyorsanız, elma veya havuç suyu ile karıştırıp deneyebilirsiniz.