Ülser Diyeti
Ülser Diyeti: ülserden korunma veya hastalığın tekrar nüksetmesini engellemek için uygulanır. Ülser sindirim steminin içinde: yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağındaki aşınma sonucu meydana gelen yaradır. Midedeki ülser mide asidi tesiriyle oluşur. Mide mukozası (Sümük dokusu) denilen ve mideyi koruyan tabaka çok fazla salgılanan mide asidi nedeniyle hasar görerek midede yara oluşmasına sebep olur.
Buna neden olan faktörler çok çeşitli olsa da en fazla Helicobacter pilori adı verilen bakteri, sigara ve alkol kullanımı, stres, çeşitli besinlerin aşırı tüketimi ile bazı ilaçların kullanımı önde gelir. Ülser için genel olarak ilaç tedavisi uygulanır. Ancak hastalığın tekrar etmesini önlenmek amacıyla, hastalara ülser diyeti uygulaması önerilir. Bu diyet esnasında ülser hastalarına yararı ve zararı olabilecek besinleri tüketmesi ve tüketmemesi gereken besinler önerilir.
Ülser Diyeti Uygulaması- Uygulaması yapılacak olan diyetin, besin ve kalori sağlayan unsurları yeter miktarda olmalı ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Hastalar aç kalma sürelerini çok uzun tutmamalı, az yemeli ama sık aralıklarla beslenmelidir. Günlük öğünler imkân olduğu kadar 5-6 öğün şeklinde olmalıdır.
- Yemek yerken lokmalar uzun süre çiğnenip yaş olarak yenmesi gerekir.
- Ülser hastalarına arıtılmış karbonhidratlar zararlı etki yapar. Genellikle şeker mide yanmasına sebep olacağı için, daha az miktarda tüketilir.
- Yaranın olduğu bölgede doku onarımı ve doku yapımı için faydalı olacak, protein bakımından zengin besinler tercih edilir.
- Yağ tüketimi tercihinde daha çok bitkisel sıvı yağ seçilmelidir.
- Ülser diyeti için tuz alımı el verdiği ölçüde çok az olmalıdır.
- Gıdaların posa bakımından zengin olanları seçilir. Bunun sebebi ise ülser tedavisi için kullanılan ilaçların kabızlık yapma etkisidir. Bunun için önerilen pos oranı günde 25-30 gr. Esasen sebze ve meyve ile yulaf kepeğinin içermiş olduğu suda eriyen posa ülser diyetinde faydalı olur.
- Kızartılan besinler mide içinde asit ve pepsin salgısını çoğaltır. Bu ülserin oluşum ve ilerlemesini katkı sağlar bundan dolayı, et, sucuk, sosis, salam, pastırma gibi yağda kızartılan yiyeceklerden uzak durulur.
- Baharat, acı besinler, hardal gibi soslar mide mukozasında olumsuz etki yapar. Midede salgılanan asidin çoğalmasına sebep oldukları için, hasarın artmasını sağlar.
- Kafein içeren içecekler, çay, asitli kola gibi içeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlar mide salgısını arttıracağı için, mümkün olduğu kadar az içilmelidir. Alkollü içeceklerde diyette bulunmamalıdır.
- Yemekler çok fazla sıcak veya çok fazla soğuk olmamalıdır.
- Ülser diyeti içerisinde ekmek, makarna, pirinç, gibi unlu besinlere yer verilmelidir. Bu tür besinler midedeki aside baskı sağlar. Ancak bu gıdaların midede çok fazla kalmaması için, çorba gibi, iyice lapa şeklinde tüketilir. Ama akut dönemlerde bu tür besinler alınmamalıdır.
- Yumurta sahanda pişirme yöntemi kullanılmadan, belirli oranda haşlama olarak tüketilmelidir. Süt ve diğer süt ürünleri ile süt kreması, bu ülser diyetinde tüketilebilir.
- Turunçgiller: yani portakal, limon gibi meyveler ile üzüm diyet içinde olmamalıdır.
20.01.2024 12:20:28
Ülser Diyeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|